“Dit gerecht zul je hoogstwaarschijnlijk niet bij een curryhuis op de menukaart vinden, maar het is te lekker om het niet in dit kookboek op te nemen. Ik maak al jaren kip op een bierblik en deze Indiase versie is een van mijn huidige favorieten.” Aldus Dan Toombs in zijn nieuwste boek ‘The curry guy easy’. Behalve op de barbecue kun je dit gerecht ook makkelijk in een conventionele oven maken (zie tip).
1. Pureer alle ingrediënten voor de marinade, behalve de koolzaadolie, tot een pasta of stamp fijn in een vijzel. Schenk nu de koolzaadolie langzaam en al kloppend bij de pasta, tot er een gladde emulsie ontstaat. Bedek de kip vanbinnen en vanbuiten met de marinade en laat minimaal 8 uur of een hele nacht afgedekt in de koelkast marineren. Ik wrijf de helft van de marinade voorzichtig onder het vel, maar dat hoeft niet als je daar geen zin in hebt.
2. Maak de barbecue klaar voor de indirecte grillmethode (zie pag. 119). Drink de helft van het blikje bier op en voeg aan de rest 1 theelepel van de marinade toe. Het bier gaat mogelijk schuimen zodra je de marinade toevoegt, maar dat is niet erg. Als de barbecue goed heet is, kun je de kip gaan grillen.
3. Als je barbecue een thermometer heeft, streef dan naar een temperatuur van 190-200 °C. Zet de kip rechtop op het blikje bier en vervolgens rechtstreeks op het rooster van de barbecue aan de kant zonder kolen. Doe de barbecue dicht en laat de kip 60 tot 75 minuten garen. Steek een mes in een kippendij: als er helder vocht uitloopt, is de kip gaar. Je kunt met kip niet voorzichtig genoeg zijn, dus als je een vleesthermometer hebt, controleer dan of de kip een kerntemperatuur van 82 °C heeft.
4. Leg de kip op een bord, dek af met aluminiumfolie en laat ongeveer 10 minuten rusten voordat je hem serveert.
Tip: Je kunt de kip ook in de oven bereiden. Verwarm de oven voor tot 230 °C. Zet de kip op een halfvol blikje bier in een braadslede en rooster 20 minuten. Verlaag de oventemperatuur naar 200 °C en rooster nog ongeveer 30 minuten, tot de kip gaar is en er helder vocht uitkomt als je er een mes in steekt. Laat de kip ongeveer 10 minuten rusten voordat je hem aansnijdt.
Voor 4 personen, voorbereiding 10 minuten + marineren, bereiding 1 uur en 30 minuten.
Voor de marinade:
Tip: zelf knoflook-gemberpasta maken is heel simpel. Schil gelijke hoeveelheden knoflook en gember en pureer met zoveel water dat er een gladde pasta ontstaat. Als dat te veel moeite lijkt, kun je de pasta ook bij de toko en goed gesorteerde supermarkten kopen. Het is ook een optie om de pasta te vervangen door geraspte of fijngehakte knoflook en gember. Sommige winkels verkopen knoflookpasta en gemberpasta alleen in aparte potjes. Wanneer je uit elk potje een even grote hoeveelheid schept en door elkaar roert, krijg je de knoflook-gemberpasta die je voor de meeste recepten in dit boek nodig hebt.
Om de beste ervaringen te bieden, gebruiken wij en onze partners technologieën zoals cookies om informatie over het apparaat op te slaan en/of te openen. Toestemming voor deze technologieën stelt ons en onze partners in staat om persoonlijke gegevens zoals surfgedrag of unieke ID's op deze site te verwerken en om gepersonaliseerde en niet-gepersonaliseerde advertenties te tonen. Als u geen toestemming geeft of deze intrekt, kan dit invloed hebben op bepaalde functies.
Klik hieronder om in te stemmen met het bovenstaande of om specifieke keuzes te maken. Je keuzes zullen alleen worden toegepast op deze site. Je kunt je instellingen te allen tijde wijzigen, inclusief het intrekken van je toestemming, door gebruik te maken van de knoppen op het Cookiebeleid of door te klikken op de knop 'Toestemming beheren' onderaan het scherm.