Stamppotje met zoete aardappel

Stamppotje met zoete aardappel

Rens Kroes: ‘Dat we vroeger bij ons thuis groenten en fruit het liefst uit de moestuin haalden, was niet alleen beter voor de portemonnee maar zo hielpen we het milieu ook een handje. En we wisten 100% zeker dat ze geen pesticiden bevatten, dus ook nog eens extra gezond! In de winter zat onze moestuin vol met kolen, rode bieten, aardappelen en uien. Doordat mijn ouders regelmatig erg druk waren, maakten ze niet vaak uitgebreide maaltijden. Vaak was het simpelweg groenten wassen, koken en dan lekker prakken. Easy peasy én erg voedzaam. Ik eet nog steeds graag een stamppotje maar dan net even anders, ik maak het namelijk met zoete aardappelen (bataat). Nu denk je misschien waarom geen ‘gewone’ aardappel? Omdat bataat vol vitamine C zit, lekker zoet is en iets gezonder. Je bloedsuikerspiegel schiet er minder snel van omhoog en hij is rijk aan betacaroteen.’

Bereiding

1. Kook de bloemkool, wortels en zoete aardappel apart van elkaar gaar en giet ze daarna af. Bewaar wel een kopje kookvocht van de aardappelen. Verkruimel er een bouillonblokje boven en laat het oplossen.

2. Bak de uisnippers en de knoflook samen in een koekenpan, tot ze glazig zijn en beginnen te geuren. Schep het dan uit de pan en zet apart.

3. Bak de paddenstoelen in dezelfde pan met wat extra kokosolie. Laat het vocht verdampen en breng op smaak.

4. Stamp de aardappelen met de bouillon, ui en knoflook fijn en stamp de overige groenten grof. Voeg de groenten aan de aardappelpuree toe en meng alles door elkaar. Breng op smaak met de mosterd, tamari, cayennepeper en zwarte peper. Garneer met de paddenstoelen.

Credits recepten: Rens Kroes; Fotografie: Mitchell van Voorbergen.

Voor 3 à 4 personen

  • 1 bloemkool (400 g) , in roosjes en stronk in stukjes
  • 2 zoete aardappelen (600 g)
  • 2 winterwortels (180 g), in plakjes
  • 1 kopje groentebouillon
  • 1 grote rode ui, fijngesnipperd
  • 2 el kokosolie, plus extra
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • 250 g paddenstoelenmix van ‘t seizoen, in grove stukken
  • 1 el mosterd
  • 1 el tamari  (Japanse sojasaus)
  • ½ tl gemalen cayennepeper

Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Blijf gratis op de hoogte