Wat eten we vandaag? Kies voor quiche! Deze hartige taart maken we met spinazie, feta en serranoham. Dat is een hele mond vol met lekkers, dat naast verrukkelijk ook nog eens heel easy is om te maken – mits je kiest voor een kant-en-klaar deeg, want zelf een briseerdeeg maken is nog best een klusje. Overigens wel heel leuk om een keer te doen wanneer je meer tijd hebt. Het verschil in smaak? Dat proef je!
Briseerdeeg:
Weinig tijd? Dan kun je het toeren van het deeg ook achterwege laten. Het deeg zal dan iets minder bladeren tijdens het bakken. Je kunt het deeg na de eerste keer rusten in de koelkast meteen gebruiken.
1. Doe 125 gram boter, 250 gram bloem en 5 gram zout in een kom. Snijd de boter met twee messen in zeer fijne stukjes (ongeveer zo groot als erwtjes). Je kunt de bloem ook met de boter in een foodprocessor vermalen. Puls een aantal keer kort, zodat de boter klein gehakt wordt. De stukjes boter mogen absoluut niet te klein worden, anders verliest het deeg zijn bladerende effect.
2. Voeg 125 gram water toe en kneed voorzichtig met de hand tot een samenhangend deeg. Kneed vooral niet te lang door.
3. Verpak het deeg in plasticfolie en laat het minimaal een halfuur rusten in de koelkast.
4. Bestuif het aanrecht licht met bloem. Rol het deeg uit tot een langwerpige rechthoek en vouw het deeg in drieën (halve toer). Draai het deeg nog een kwartslag en rol het wederom uit tot een langwerpige rechthoek. Vouw het deeg weer in drieën. Laat het deeg nu minimaal 1 uur rusten in de koelkast voor gebruik.
5. Vet de gewenste bakvorm in met boter en verwarm de oven voor zoals beschreven in het betreffende recept. Rol het deeg uit tot ongeveer 2 millimeter dik en bekleed de bakvorm hiermee. Prik met een vork gaatjes in de deegbodem en laat deze minimaal 1 uur rusten in de koelkast. Op deze manier kunnen de gluten in het deeg ontspannen, waardoor de bodem tijdens het bakken veel minder zal krimpen.
6. Verwarm de oven voor op 190 °C. Maak een vel bakpapier nat en knijp het vervolgens goed uit. Zo wordt het bakpapier slapper en laat het zich makkelijker vormen. Leg het vel bakpapier in de met deeg beklede taartvorm en verdeel hier de blindbakvulling over. Bak de deegbodem ongeveer 20 minuten met blindbakvulling. Verwijder daarna de blindbakvulling en het bakpapier. Bak de deegbodem in nog eens 20-25 minuten goudbruin en gaar.
7. Verwarm de oven voor tot 180 °C.
8. Bak voor de vulling de serranoham licht aan in een koekenpan met een scheutje olijfolie. Haal de serranoham uit de pan en fruit vervolgens de ui en prei aan. Bak de spinazie een aantal minuten mee tot deze geslonken is. Laat het groentemengsel afkoelen.
9. Meng de slagroom met de ricotta en de eieren. Breng het mengsel op smaak met zout en peper.
10. Verbrokkel de feta en voeg dit met de serranoham toe aan het groentemengsel. Voeg vervolgens het roommengsel toe en verdeel de vulling over de bodem. De quiche mag ruim gevuld zijn, omdat de vulling tijdens het bakken zal slinken. Bak de quiche in 35-40 minuten gaar.
Voor 8 personen.
Voor de quichevulling
Verder nodig:
*Briseerdeeg:
Om de beste ervaringen te bieden, gebruiken wij en onze partners technologieën zoals cookies om informatie over het apparaat op te slaan en/of te openen. Toestemming voor deze technologieën stelt ons en onze partners in staat om persoonlijke gegevens zoals surfgedrag of unieke ID's op deze site te verwerken en om gepersonaliseerde en niet-gepersonaliseerde advertenties te tonen. Als u geen toestemming geeft of deze intrekt, kan dit invloed hebben op bepaalde functies.
Klik hieronder om in te stemmen met het bovenstaande of om specifieke keuzes te maken. Je keuzes zullen alleen worden toegepast op deze site. Je kunt je instellingen te allen tijde wijzigen, inclusief het intrekken van je toestemming, door gebruik te maken van de knoppen op het Cookiebeleid of door te klikken op de knop 'Toestemming beheren' onderaan het scherm.