Pompoen pizza met bavette en blauwe kaas

Pompoen pizza met bavette en blauwe kaas

Tijd voor pizza! Pompoenpizza met bavettereepjes om precies te zijn. Het ideale comfortfood-recept om op een vrijdagavond de keuken mee in te duiken – of eigenlijk, de dag maakt niet uit: dit recept voor pizza met pompoen doet het iedere avond goed. Je kunt hem in de oven maken, maar ook zeker op de BBQ. Biertje erbij, vrienden optrommelen… Ja, let’s go for it!

Ingredienten

1, Kook de pompoen in circa 10 minuten gaar. Giet af en pureer met een pureestamper of in de keukenmachine. Laat de pompoenpuree afkoelen.

2. Giet het water in een kom en los de gist met de suiker daarin al roerend op. Doe 200 gram van de bloem, het zout, de kurkuma, het gistmengsel en 1 eetlepel pompoenpuree in de kom van de staande mixer en kneed circa 10 minuten tot een egaal deeg. Voeg 1 eetlepel olijfolie toe en meng nog even goed door (voeg, als het deeg te droog is, nog wat olijfolie en/of water toe en als het te vochtig is wat extra bloem). Vet een kom in met wat olijfolie en laat het deeg, afgedekt met een vochtige theedoek, circa 2 uur rijzen op een warme plek.

3. Verhit de BBQ tot 120 °C. Bestrijk de bavette met een dun laagje olie en wrijf het vlees in met een eetlepel BBQ-rub. Gril het vlees om en om een paar minuten boven hete kolen totdat het een mooie grillkleur heeft gekregen. Laat daarna circa 10 minuten rusten.

4. Verhoog de BBQ-temperatuur tot 280-290 °C. Bestrooi je werkblad met wat bloem en rol je pizzadeeg hierop uit tot circa 2 mm dikte. Let op: je kunt van dit deeg twee ronde pizza’s maken of één grote rechthoekige.

5. Meng voor de saus de crème fraîche, zure room, witte peper en de rest van de BBQ-rub. Verdeel de saus over het pizzadeeg tot 1 cm van de rand.

6. Bestrooi, als je pizzasteen de juiste temperatuur heeft, een pizzaschep met bloem en schuif het deeg erop. Beleg de pizza met de ui en kastanjechampignons en bestrooi met de blauwschimmelkaas. Bak de pizza circa 3-4 minuten.

7. Snijd de bavette tegen de draad in plakjes en beleg de pizza´s ermee. Sluit het deksel van de BBQ en bak de pizza nog circa 30 seconden. Verdeel een beetje pompoenpuree en de tijm over de gare pizza’s. Bestrooi met peper en zout en de rucola

Voor 4 personen

  • 100 g pompoen, in blokjes
  • 120 ml lauwwarm water
  • 17 g verse gist
  • 1 tl suiker
  • 250 g bloem
  • ½ tl zout
  • 1 tl kurkuma
  • 1 el olijfolie

 TOPPING

  • 300 g bavette
  • 1¼ el BBQ-rub
  • 2 el crème fraîche
  • 2 el zure room
  • 1 tl witte peper
  • 1 kleine rode ui, in dunne, halve ringen
  • 100 g kastanjechampignons, in plakjes
  • 100 g blauwschimmelkaas
  • 2 takjes tijm, blaadjes afgerist, om te garneren
  • versgemalen peper en zout naar smaak
  • rucola, om te garneren

Benodigdheden

  • gas- of houtskool-BBQ met deksel
  • pureestamper of keukenmachine
  • pizzasteen
  • pizzaschep

Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis nieuwsbrief