Paksoi is een koolsoort, maar door de pittige smaak zou hij zo in een andere groentefamilie kunnen passen. Je kunt hem in Nederland tussen mei en december van eigen bodem krijgen, maar is hij Europese import dan (bijna) het hele jaar rond. En denk je dat paksoi alleen lekker is in een Chinees of Indisch gerecht dan heb je het mis: hij doet het ook waanzinnig goed in een oer-Hollandse stamppot, zoals deze, met champignons.
1. Schil en was de aardappelen, verwijder de pitten en snijd de aardappelen in vieren. Kook de aardappelen in 15 tot 20 minuten beetgaar in water.
2. Snijd de onderkant van de paksoi en snijd de stronk doormidden. Snijd de paksoi in smalle repen. Kook de paksoi de laatste 5 minuten met de aardappelen mee.
3. Borstel de grotchampignons schoon en snijd dunne plakjes. Verhit de olijfolie in een koekenpan, bak de champignons snel lichtbruin en breng ze op smaak met zout.
4. Giet de aardappelen met de paksoi af en stamp ze tot een puree. Roer de volle melk en een klontje gezouten roomboter erdoor. Breng de stamppot op smaak met zout en de cayennepeper.
5. Bestrooi de stamppot met de hazelnoten en serveer met de gebakken grotchampignons.
Om de beste ervaringen te bieden, gebruiken wij en onze partners technologieën zoals cookies om informatie over het apparaat op te slaan en/of te openen. Toestemming voor deze technologieën stelt ons en onze partners in staat om persoonlijke gegevens zoals surfgedrag of unieke ID's op deze site te verwerken en om gepersonaliseerde en niet-gepersonaliseerde advertenties te tonen. Als u geen toestemming geeft of deze intrekt, kan dit invloed hebben op bepaalde functies.
Klik hieronder om in te stemmen met het bovenstaande of om specifieke keuzes te maken. Je keuzes zullen alleen worden toegepast op deze site. Je kunt je instellingen te allen tijde wijzigen, inclusief het intrekken van je toestemming, door gebruik te maken van de knoppen op het Cookiebeleid of door te klikken op de knop 'Toestemming beheren' onderaan het scherm.