Paksoistamppot

Intro

Paksoi is een koolsoort, maar door de pittige smaak zou hij zo in een andere groentefamilie kunnen passen. Je kunt hem in Nederland tussen mei en december van eigen bodem krijgen, maar is hij Europese import dan (bijna) het hele jaar rond. En denk je dat paksoi alleen lekker is in een Chinees of Indisch gerecht dan heb je het mis: hij doet het ook waanzinnig goed in een oer-Hollandse stamppot, zoals deze, met champignons.

Ingrediƫnten

Bereiding

1. Schil en was de aardappelen, verwijder de pitten en snijd de aardappelen in vieren. Kook de aardappelen in 15 tot 20 minuten beetgaar in water.

2. Snijd de onderkant van de paksoi en snijd de stronk doormidden. Snijd de paksoi in smalle repen. Kook de paksoi de laatste 5 minuten met de aardappelen mee.

3. Borstel de grotchampignons schoon en snijd dunne plakjes. Verhit de olijfolie in een koekenpan, bak de champignons snel lichtbruin en breng ze op smaak met zout.

4. Giet de aardappelen met de paksoi af en stamp ze tot een puree. Roer de volle melk en een klontje gezouten roomboter erdoor. Breng de stamppot op smaak met zout en de cayennepeper.

5. Bestrooi de stamppot met de hazelnoten en serveer met de gebakken grotchampignons.