‘Ik eet dit gerecht graag als brunch, met een geporcheerd ei erop, maar de viskoekjes zijn op elk moment van de dag lekker. Geef er als u ze als lunch of avondmaal serveert, wat zure room met versgeraspte mieriksworstel bij. Ik heb op twee koekjes per persoon gerekend, voor voor sommigen is een koekje al voldoende, vooral als u ze ‘s morgens eet, met een gepocheerd ei erop. U kunt de koekjes maximaal 24 uurvan tevoren klaarmaken, tot het moment waarop ze worden gebakken, en ze in de koelkast bewaren’, vertelt Yotam Ottolenghi.
1. Verhit de oven op 190 graden.
2. Wentel de pastinaak door 3 eetlepels olijfolie en bestrooi met 1/4 theelepel zout. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat en rooster ze 30 minuten in de oven to ze goudbruin en gaar zijn. Mix de pastinaken in een keukenmachine tot een grove puree. Voeg als de puree heel droog aanvoelt een of twee eetlepels water toe en mix ze weer tot alles is gemengd. Schep de puree in een grote kom en zet hem opzij.
3. Doe de vis in de keukenmachine (u hoeft deze niet eerst schoon te vegen) en schakel een paar keer kort de pulseknop in – de vis moet grof gehakt zijn en niet tot puree gedraaid. Doe de vis in de kom met de pastinaak, samen met dille, bieslook, knoflook, citroenrasp, eieren, 1 theelepel zout en royaal versgemalen peper. Meng alles goed en vorm er 12 koekjes van: maak ze 8 cm doorsnee en 2-3 cm dik. Zet de koekjes nu afgedekt in de koelkast tot u ze gaat bakken (maximaal 24 uur).
4. Doe de helft van de boter en de helft van de overgebleven olijfolie in een grotere koekenpan en zet hem op halfhoog tot hoog vuur. Leg zodra de boter begint te schuimen de helft van de koekjes in de pan en bak ze 8 minuten, keer ze halverwege om tot ze knapperig en goudbruin zijn. Houd de koekjes warm terwijl u in de rest van de boter en olie de tweede helft bakt en dien ze op met een partje citroen erbij.
Dit recept komt uit het boek ‘Simpel’ van Yotam Ottolenghi (€29,99, Fontaine uitgevers).
Voor 12 koekjes, voor zes personen (als iedereen er twee eet):
Om de beste ervaringen te bieden, gebruiken wij en onze partners technologieën zoals cookies om informatie over het apparaat op te slaan en/of te openen. Toestemming voor deze technologieën stelt ons en onze partners in staat om persoonlijke gegevens zoals surfgedrag of unieke ID's op deze site te verwerken en om gepersonaliseerde en niet-gepersonaliseerde advertenties te tonen. Als u geen toestemming geeft of deze intrekt, kan dit invloed hebben op bepaalde functies.
Klik hieronder om in te stemmen met het bovenstaande of om specifieke keuzes te maken. Je keuzes zullen alleen worden toegepast op deze site. Je kunt je instellingen te allen tijde wijzigen, inclusief het intrekken van je toestemming, door gebruik te maken van de knoppen op het Cookiebeleid of door te klikken op de knop 'Toestemming beheren' onderaan het scherm.