Voor 12 koekjes, voor zes personen (als iedereen er twee eet):
1. Verhit de oven op 190 graden.
2. Wentel de pastinaak door 3 eetlepels olijfolie en bestrooi met 1/4 theelepel zout. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat en rooster ze 30 minuten in de oven to ze goudbruin en gaar zijn. Mix de pastinaken in een keukenmachine tot een grove puree. Voeg als de puree heel droog aanvoelt een of twee eetlepels water toe en mix ze weer tot alles is gemengd. Schep de puree in een grote kom en zet hem opzij.
3. Doe de vis in de keukenmachine (u hoeft deze niet eerst schoon te vegen) en schakel een paar keer kort de pulseknop in – de vis moet grof gehakt zijn en niet tot puree gedraaid. Doe de vis in de kom met de pastinaak, samen met dille, bieslook, knoflook, citroenrasp, eieren, 1 theelepel zout en royaal versgemalen peper. Meng alles goed en vorm er 12 koekjes van: maak ze 8 cm doorsnee en 2-3 cm dik. Zet de koekjes nu afgedekt in de koelkast tot u ze gaat bakken (maximaal 24 uur).
4. Doe de helft van de boter en de helft van de overgebleven olijfolie in een grotere koekenpan en zet hem op halfhoog tot hoog vuur. Leg zodra de boter begint te schuimen de helft van de koekjes in de pan en bak ze 8 minuten, keer ze halverwege om tot ze knapperig en goudbruin zijn. Houd de koekjes warm terwijl u in de rest van de boter en olie de tweede helft bakt en dien ze op met een partje citroen erbij.
Dit recept komt uit het boek ‘Simpel’ van Yotam Ottolenghi (€29,99, Fontaine uitgevers).