Olijfolie-ijs is hip, hipper, hipst. Het leuke is dat je het kunt combineren met allerlei kruiden. Geen zoete aardbeitjes of frisse limoen, maar ijs met rozemarijn en zeezout. Klinkt dat eng? Wees niet bang, het is juist harstikke lekker. Wij gebruiken voor dit ijs de olijfolie van Carapelli Bio, deze wordt geperst uit olijven van de biologische landbouw. Hierdoor is het een elegante zachte extra vergine olijfolie, en tegelijkertijd is-ie ook fruitig, maar bovenal superlekker! Al sinds de oprichting van het olijfoliehuis van Carapelli in 1893 in Florence wordt er met toewijding gewerkt aan deze meesterlijke extra vergine olijfolie. We kunnen wel zeggen: dat maken ze meer dan waar! Als je het ons vraagt verstaat Carapelli de kunst van de olijfolie dubbel en dwars.
1. Doe de druiven met 100 ml prosecco in een bakje en sluit goed af. Laat 1 nacht in de koelkast marineren.
2. Snijd de volgende dag de helft in kwarten. Vries alle druiven in ± 2 uur in.
3. Breng de melk met de slagroom, ¼ tl zout en 200 g suiker in een ruime pan tegen de kook aan.
2. Klop in een kom de eidooiers met de rest van de suiker in ongeveer 2 minuten licht en romig. Giet al kloppend het hete melkmengsel in de kom. Giet het mengsel weer terug in de pan en laat al roerend op laag vuur tegen de kook licht binden. Laat iets afkoelen en klop er de olijfolie door. Laat vervolgens helemaal afkoelen en dan koud worden in de koelkast – roer af en toe door.
3. Doe het ijsmengsel in de kom van de ijsmachine en draai er volgens de instructies van de machine ijs van. Doe het ijs over in een goed afsluitbare diepvriesdoos en laat in ongeveer 4 uur helemaal bevriezen in de vriezer.
4. Maak intussen de proseccokaramel. Bekleed een bakblik met bakpapier. Breng 100 ml prosecco aan de kook met 1 takje rozemarijn. Doe de laatste 100 g suiker erbij en en laat zachtjes koken tot het een diepe theekleur heeft. Verwijder de rozemarijn en giet de karamel in een dunne laag uit over de bakplaat. Laat afkoelen en breek in stukken.
5. Schep bollen ijs op 4 bordjes of in kommen, leg de druiven erbij en versier met de karamelstukken. Bedruppel met extra vergine olijfolie en versier met een beetje rozemarijn. Bestrooi met wat zeezoutvlokken.
Dit recept is gemaakt in samenwerking met Carapelli (www.carapelli.nl).
Nagerecht voor 4 personen, glutenvrij, bereiden ± 20 min. / druiven marineren ± 1 nacht / afkoelen en invriezen ± 5 uur.
Tools: ijsmachine
Om de beste ervaringen te bieden, gebruiken wij en onze partners technologieën zoals cookies om informatie over het apparaat op te slaan en/of te openen. Toestemming voor deze technologieën stelt ons en onze partners in staat om persoonlijke gegevens zoals surfgedrag of unieke ID's op deze site te verwerken en om gepersonaliseerde en niet-gepersonaliseerde advertenties te tonen. Als u geen toestemming geeft of deze intrekt, kan dit invloed hebben op bepaalde functies.
Klik hieronder om in te stemmen met het bovenstaande of om specifieke keuzes te maken. Je keuzes zullen alleen worden toegepast op deze site. Je kunt je instellingen te allen tijde wijzigen, inclusief het intrekken van je toestemming, door gebruik te maken van de knoppen op het Cookiebeleid of door te klikken op de knop 'Toestemming beheren' onderaan het scherm.