Olijfolie-ijs met rozemarijn en zeezout

Olijfolie-ijs met rozemarijn en zeezout

Bereiding

Olijfolie-ijs is hip, hipper, hipst. Het leuke is dat je het kunt combineren met allerlei kruiden. Geen zoete aardbeitjes of frisse limoen, maar ijs met rozemarijn en zeezout. Klinkt dat eng? Wees niet bang, het is juist harstikke lekker. Wij gebruiken voor dit ijs de olijfolie van Carapelli Bio, deze wordt geperst uit olijven van de biologische landbouw. Hierdoor is het een elegante zachte extra vergine olijfolie, en tegelijkertijd is-ie ook fruitig, maar bovenal superlekker! Al sinds de oprichting van het olijfoliehuis van Carapelli in 1893 in Florence wordt er met toewijding gewerkt aan deze meesterlijke extra vergine olijfolie. We kunnen wel zeggen: dat maken ze meer dan waar! Als je het ons vraagt verstaat Carapelli de kunst van de olijfolie dubbel en dwars.

1. Doe de druiven met 100 ml prosecco in een bakje en sluit goed af. Laat 1 nacht in de koelkast marineren.
 
2. Snijd de volgende dag de helft in kwarten. Vries alle druiven in ± 2 uur in.
 
3. Breng de melk met de slagroom, ¼ tl zout en 200 g suiker in een ruime pan tegen de kook aan.
 
2. Klop in een kom de eidooiers met de rest van de suiker in ongeveer 2 minuten licht en romig. Giet al kloppend het hete melkmengsel in de kom. Giet het mengsel weer terug in de pan en laat al roerend op laag vuur tegen de kook licht binden. Laat iets afkoelen en klop er de olijfolie door. Laat vervolgens helemaal afkoelen en dan koud worden in de koelkast – roer af en toe door.
 
3. Doe het ijsmengsel in de kom van de ijsmachine en draai er volgens de instructies van de machine ijs van. Doe het ijs over in een goed afsluitbare diepvriesdoos en laat in ongeveer 4 uur helemaal bevriezen in de vriezer.
 
4. Maak intussen de proseccokaramel. Bekleed een bakblik met bakpapier. Breng 100 ml prosecco aan de kook met 1 takje rozemarijn.  Doe de laatste 100 g suiker erbij en en laat zachtjes koken tot het een diepe theekleur heeft. Verwijder de rozemarijn en giet de karamel in een dunne laag uit over de bakplaat. Laat afkoelen en breek in stukken.
 
5. Schep bollen ijs op 4 bordjes of in kommen, leg de druiven erbij en versier met de karamelstukken. Bedruppel met extra vergine olijfolie en versier met een beetje rozemarijn. Bestrooi met wat zeezoutvlokken.
 
Dit recept is gemaakt in samenwerking met Carapelli (www.carapelli.nl).
 

Nagerecht voor 4 personen, glutenvrij, bereiden ± 20 min. / druiven marineren ± 1 nacht / afkoelen en invriezen ± 5 uur.

  • 430 ml volle melk
  • 50 ml slagroom
  • 230 suiker + 100 voor de karamel
  • 6 eidooiers (M) 
  • 60 ml Carapelli bio
  • 1 takje rozemarijn, plus extra om te versieren
  • Zeezoutvlokken
  • ± 12 witte druiven
  • 200 ml prosecco


Tools: ijsmachine

 


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis nieuwsbrief