Je eet ze in de zomer zo’n beetje op elk zonnig terras; gekookte mosselen. Traditioneel met witte wijn en groenten is heerlijk, maar wie eens wat spannenders wil doen met zijn pannetje schelpjes kan aan de slag met dit superlekkere recept voor mosselen in whisky. Flamberen maar!
1 Was de mosselen en verwijder de baarden, die harige plukjes die er uitsteken (als je het vraagt doet de visboer dat meestal voor je). Gooi schelpen die niet dicht gaan als je erop tikt weg.
2 Maak de prei en de stengel bleekselderij schoon, snijd ze in dunne plakjes en houd de gelige blaadjes van de selderij apart. Zet een heel wijde pan op matig vuur en doe er een scheut olijfolie, een klontje boter en de gesneden prei en bleekselderij in. Roerbak de groenten 10 minuten, of tot ze zacht zijn.
3 Pluk de schelvis in stukjes, doe ze in de pan en schenk er de whisky bij – eventueel kun je de whisky even flamberen om de alcohol eruit te branden. Ik vind dat het bijdraagt aan de smaak, maar voel je er niet toe verplicht.
4 Doe er nu de mosselen en de slagroom bij. Schud de pan even flink heen en weer, leg er de deksel op en kook de mosselen 4-5 minuten, tot ze allemaal openstaan – gooi exemplaren die dicht zijn blijven zitten weg. Schep ze met een schuimspaan in een grote serveerkom of -schaal. Kook het kookvocht in de pan zachtjes in tot het de gewenste dikte heeft.
5 Hak intussen de peterselie en roer die door het mengsel in de pan. Proef de saus, breng hem indien nodig op smaak en schenk hem over de mosselen. Strooi er de apart gehouden gele blaadjes van de bleekselderij op, sprenkel er een scheutje extra vergine olijfolie over en serveer de mosselen met een grote mand geroosterd brood als prachtig avondmaal of stevige lunch.
voor 6 personen
• 2 kg mosselen
• 1 grote prei
• 1 stengel bleekselderij
• olijfolie
• 2 klontjes boter
• 250 g niet kunstmatig gekleurde, gerookte schelvis, zonder vel en graten
• 6 borrelglaasjes whisky (elk 25 ml)
• 200 ml slagroom
• bosje bladpeterselie
• extra vergine olijfolie, voor erbij
• 6 stukken zuurdesembrood, voor erbij
Om de beste ervaringen te bieden, gebruiken wij en onze partners technologieën zoals cookies om informatie over het apparaat op te slaan en/of te openen. Toestemming voor deze technologieën stelt ons en onze partners in staat om persoonlijke gegevens zoals surfgedrag of unieke ID's op deze site te verwerken en om gepersonaliseerde en niet-gepersonaliseerde advertenties te tonen. Als u geen toestemming geeft of deze intrekt, kan dit invloed hebben op bepaalde functies.
Klik hieronder om in te stemmen met het bovenstaande of om specifieke keuzes te maken. Je keuzes zullen alleen worden toegepast op deze site. Je kunt je instellingen te allen tijde wijzigen, inclusief het intrekken van je toestemming, door gebruik te maken van de knoppen op het Cookiebeleid of door te klikken op de knop 'Toestemming beheren' onderaan het scherm.