As muddy as the bottom of the Mississippi? Er zijn nogal wat varianten op deze Amerikaanse taart: een bodem van gemalen chocolade koekjes, een extra puddinglaag, marshmallows, gecondenseerde melk… Maar chocola zit er altijd in!
1. Zet een glas met koud water in de vriezer. Zeef de bloem boven een mengkom. Voeg de boter toe en kneed het met koele vingertoppen kort door de bloem tot een kruimelig deeg dat lijkt op zandkorrels. Meng de poedersuiker, het zout en het cacaopoeder er losjes door. Voeg de eidooiers toe en kneed snel tot een egaal deeg. Voeg als het deeg te droog is en snel scheurt 1 of 2 theelepels ijskoud water toe. Je kunt het deeg ook in de keukenmachine maken, maar laat het niet te lang draaien. Verpak het deeg in plasticfolie en laat het 1 uur in de koelkast rusten.
2. Rol het deeg uit tot een dunne lap van circa 3 millimeter dik die iets groter is dan de bodem plus twee keer de hoogte van de taartvorm en bekleed de taartvorm met het deeg. Snijd de randen bij. Prik met een vork gaatjes in het deeg. Laat het deeg nogmaals 30 minuten in de koelkast rusten.
3. Verwarm tijdig de oven voor op 180 °C. Bedek het deeg met vochtig bakpapier of aluminiumfolie en bedek de taartbodem met de blindbakvulling. Bak de taartbodem 15 minuten in het midden van de oven, neem hem er dan uit en verwijder de blindbakvulling met het bakpapier of aluminiumfolie. Bak de taartbodem zonder de vulling nog 5 minuten.
4. Maak ondertussen de vulling. Smelt de boter en de chocolade au bainmarie. Neem van het vuur en laat het chocolademengsel iets afkoelen. Klop de eieren met de suiker en eventueel de bourbon in een grote kom luchtig met de elektrische mixer. Spatel het chocoladebotermengsel er luchtig door. Schep het beslag in de taartbodem en bak de taart in circa 30 minuten gaar.
5. Laat de taart op een rooster helemaal afkoelen.
6. Smelt de chocolade voor de topping au bain-marie. Klop de slagroom stijf met de elektrische mixer en verdeel die over de taart.
7. Zigzag de gesmolten chocolade over de slagroom.
Dit recept komt uit het boek ‘Heel Holland Bakt – Het nieuwe grote bakboek’ (€29,99, Kosmos Uitgevers).
Zanddeeg:
Vulling:
Topping:
Om de beste ervaringen te bieden, gebruiken wij en onze partners technologieën zoals cookies om informatie over het apparaat op te slaan en/of te openen. Toestemming voor deze technologieën stelt ons en onze partners in staat om persoonlijke gegevens zoals surfgedrag of unieke ID's op deze site te verwerken en om gepersonaliseerde en niet-gepersonaliseerde advertenties te tonen. Als u geen toestemming geeft of deze intrekt, kan dit invloed hebben op bepaalde functies.
Klik hieronder om in te stemmen met het bovenstaande of om specifieke keuzes te maken. Je keuzes zullen alleen worden toegepast op deze site. Je kunt je instellingen te allen tijde wijzigen, inclusief het intrekken van je toestemming, door gebruik te maken van de knoppen op het Cookiebeleid of door te klikken op de knop 'Toestemming beheren' onderaan het scherm.