Culinair journalist Laura de Grave crosst met een elektrische motor door heel Nederland om op zoek te gaan naar lokale producten en gerechten. Haar verhalen en recepten staan in het Nederland kookboek en op 24Kitchen worden haar avonturen ondertussen in de serie Lekker Lokaal uitgezonden. Wij mogen een recept met jullie delen: de waanzinnig lekkere kniepertjes van ’t Bakkershoes.
1. Snijd de boter en margarine in stukjes en laat op kamer- temperatuur komen. Doe de suiker, kaneel, vanille, boter en margarine in een kom. Voeg het ei en de bloem toe. Kneed tot een wat plakkerige deegbal. Laat minstens 1 uur afkoelen in de koelkast.
2. Verdeel het deeg in 24 porties en rol tussen je handpalmen tot balletjes. Laat het wafelijzer op stand 2 (of middelhoge temperatuur) heet worden.
3. Leg een deegbolletje in het midden van het wafelijzer en doe dicht. Bak de wafel in circa 30-40 seconden (gebruik een timer!) gaar en licht goudbruin. Bak de rest van de wafels op dezelfde wijze.
Platte kniepertjes? Leg ze plat op een bord om af te koelen Kromme kniepertjes? Laat ze afkoelen over de rand van een bord, zodat ze een beetje buigen.
Opgerolde kniepertjes, ofwel rolletjes? Rol ze na het bakken om een dunne stok van circa 1 cm dikte.
Dit recept komt uit het Nederland kookboek. Er is ook een Engelstalig Dutch cookbook.
Fotografie: Hans de Kort
24 stuks. Bereidingstijd 15 min. + 60 min. wachttijd
Keukenspullen
*Cloer 261 wafelijzer (online te koop voor 4 tientjes) werkt
erg goed.