Kniepertjes

Kniepertjes

Culinair journalist Laura de Grave crosst met een elektrische motor door heel Nederland om op zoek te gaan naar lokale producten en gerechten. Haar verhalen en recepten staan in het Nederland kookboek en op 24Kitchen worden haar avonturen ondertussen in de serie Lekker Lokaal uitgezonden. Wij mogen een recept met jullie delen: de waanzinnig lekkere kniepertjes van ’t Bakkershoes. 

Bereiding

1. Snijd de boter en margarine in stukjes en laat op kamer- temperatuur komen. Doe de suiker, kaneel, vanille, boter en  margarine in een kom. Voeg het ei en de bloem toe. Kneed  tot een wat plakkerige deegbal. Laat minstens 1 uur afkoelen  in de koelkast.

2. Verdeel het deeg in 24 porties en rol tussen je handpalmen  tot balletjes. Laat het wafelijzer op stand 2 (of middelhoge  temperatuur) heet worden.

3. Leg een deegbolletje in het midden van het wafelijzer  en doe dicht. Bak de wafel in circa 30-40 seconden (gebruik  een timer!) gaar en licht goudbruin. Bak de rest van de wafels  op dezelfde wijze.

Platte kniepertjes? Leg ze plat op een bord om af te koelen Kromme kniepertjes? Laat ze afkoelen over de rand van  een bord, zodat ze een beetje buigen.
Opgerolde kniepertjes, ofwel rolletjes? Rol ze na het bakken om een dunne stok van circa 1 cm dikte.

Dit recept komt uit het Nederland kookboek. Er is ook een Engelstalig Dutch cookbook.
Fotografie: Hans de Kort

24 stuks. Bereidingstijd 15 min. + 60 min. wachttijd

  • 20 g ongezouten roomboter 
  • 60 g margarine
  • 160 g kristalsuiker
  • ½ tl gemalen kaneel
  • ½ tl vanillepoeder
  • 1 ei
  • 160 g tarwebloem


Keukenspullen

  • wafelijzer*
  • dunne spatel
  • timer (stopwatch of kookwekker)


*Cloer 261 wafelijzer (online te koop voor 4 tientjes) werkt

 erg goed.


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis nieuwsbrief