Kerststol met banaan

Kerststol met banaan

Mogen we even je aandacht voor deze kerststol, want man, hij is té lekker. Het is een mix tussen de klassieke stol en een bananenbrood, en juist dat maakt hem goddelijk. Je kunt amandelspijs kant-en-klaar kopen of maak hem zelf door amandelen, suiker, een snuf citroenrasp en een eitje fijn te malen in de keukenmachine. Kind kan de was doen, uh… amandelspijs maken!

Bereiding

1. Verwarm de oven voor op 200 °C.

2. Meng de krenten en cranberry’s in een kommetje en schenk er genoeg warm water bij zodat ze net onderstaan. Laat minstens 1 uur wellen. Giet af en laat ze goed uitlekken. Schep de vruchten goed om met 1 eetlepel bloem.

3. Bekleed  intussen de cakevorm met bakpapier. Klop de eieren en boter met de handmixer in 5 minuten tot een romig mengsel. Prak de bananen en roer 100 ml warm water en de baksoda door de bananen. Schep door de eimengsel.

4. Meng bloem, bakpoeder en kardemom goed door elkaar in een grote kom en schep het eimengsel, het banaanmengsel en de vruchten erdoor.

5. Schep in de cakevorm. Bak de stol in ca. 60 minuten bruin en gaar. Steek er een satéprikker in om te controleren op gaarheid: als deze schoon uit de stol komt, is hij gaar.

6. Haal uit de oven, laat afkoelen en haal de stol uit de vorm . Bestrijk met gesmolten boter en bestrooi met poedersuiker.

TIP Als je de stol en dag of twee voor gebruik maakt dan smaakt hij nóg lekkerder.

Voor 12 dikke plakken

  • 125 g krenten
  • 12 g gedroogde cranberry’s
  • 200 g suiker
  • 2 eieren
  • 150 g roomboter & 50 g extra gesmolten boter
  • 3 rijpe bananen
  • 1 theelepel baksoda
  • 500 g bloem
  • 1 zakje bakpoeder
  • mespunt zout
  • 1 tl gemalen kardemom
  • 200 g amandelspijs (beste kwaliteit die je kunt krijgen)
  • 75 g poedersuiker

Extra nodig: handmixer, cakevorm, bakpapier


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis magazine