Kaffir Lime Pie

Kaffir Lime Pie

Een toetje van de BBQ, de kaffir lime pie. Misschien niet wat je alledaags maakt, maar hoe leuk is het om je BBQ-feestje in stijl af te sluiten? Precies, lekker doen dus! Geniet van het zoete in combinatie met het zuurtje, en de texturen – man, die gieren door je mond, waardoor je keer op keer verrast wordt.

Bereiding

Mise en place:

Kaffir lime vulling: Maal de Digestive koekjes in een keuken-machine fijn en meng met de gesmolten boter. Kneed tot een deeg en vul hier de gebaksvormpjes mee. Bak de deegbodems circa 10 minuten in een voorverwarmde oven of BBQ van 180 °C tot het deeg stevig aanvoelt maar nog niet verkleurd is. Laat het deeg afkoelen. Verhit het limoensap, de kokosmelk, de kaffirlimoenblaadjes en de suiker in een pan en laat dit op zeer laag vuur ca. 1 uur trekken.

Voeg de eidooiers, hele eieren, het zout en de gelatine toe, roer goed door elkaar en verwarm rustig tot het ei voor voldoende binding gezorgd heeft (de massa is nu een stuk dikker). Doe dit vooral rustig en met beleid, te heet of te snel en je hebt scrambled eggs. Haal het mengsel van het vuur en laat het afkoelen tot een temperatuur van 50 °C. Voeg dan de koude blokjes boter een voor een al roerend toe aan het mengsel. Zet het als alle boter opgelost is koud.

Italiaanse meringue: Kook de suiker met het water tot 121 °C. Doe ondertussen de eiwitten in een goed ontvette keukenmachine met een garde en laat zachtjes draaien. Voeg het suikerwater rustig toe en zet de keukenmachine een stand hoger. Laat het mengsel kort op hoge snelheid draaien om de lucht erin te slaan. Zet vervolgens de keukenmachine op een lagere snelheid en laat het mengsel enkele minuten langzaam draaien terwijl het afkoelt. Doe de volledig afgekoelde meringue in een spuitzak.

Afmaken

1. Bereid een BBQ voor op direct grillen en verhit deze tot een temperatuur van 180 °C is bereikt.

2. Halveer de vijgen en gril deze kort tot de suikers gekaramelliseerd zijn en het vruchtvlees zacht begint te worden. Snijd de vijgen in kleine partjes en zet ze opzij.

3. Vul de afgebakken taartbodems met het kaffir lime-mengsel. Garneer met toefjes Italiaanse meringue, de gegrilde vijg en eventueel wat geroosterde kokossnippers.

Duur: voorbereiding 6 uur, afmaken 30 minuten

  • 3 vijgen
  • 2 el geroosterde kokossnippers (optioneel)

Kaffir lime vulling

  • 300 g Digestive koekjes (Verkade)
  • 120 g boter, gesmolten
  • 100 ml limoensap
  • 100 ml kokosmelk
  • 5 kaffirlimoenblaadjes
  • 60 g suiker
  • 4 eidooiers
  • 2 eieren
  • snuf zout
  • 1 blaadje gelatine, in water geweekt
  • 100 g koude boter, in blokjes

Italiaanse meringue

  • 300 g suiker
  • 50 ml water
  • 6 eiwitten

Benodigdheden

  • keukenmachine
  • 4 gebaksvormpjes
  • BBQ met deksel voor direct grillen
  • kernthermometer
  • spuitzak

Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis magazine