Jamie’s Honingraat-toffee

Jamie’s Honingraat-toffee

‘Dit is typisch zo’n gerecht waarvan je vergeten bent hoe je het ook alweer moest maken of waarvan je je misschien nooit gerealiseerd hebt dat je het kunt maken. Het bereidingsproces is pure magie: het ene moment heb je hete karamel en een paar tellen later, nadat je er het natriumbicarbonaat bijgedaan hebt, heb je een pan vol spannend borrelend brouwsel. Het is echt heel leuk om te maken, maar om je karamel op exact 150 °C te krijgen is een keukenthermometer geen overbodige luxe. Als hij eenmaal afgekoeld is kun je de heerlijke toffee in stukken breken en met een kommetje gesmolten chocola op tafel zetten zodat ieder zijn eigen versie kan maken – een gegarandeerd succes op feesten en partijen. Ook heerlijk om fijn te stampen en over een ijsje te strooien’, aldus Jamie Oliver.

Bereiding1. Bekleed een bakplaat van ongeveer 25 bij 35 cm met bakpapier. Meet alvast de juiste hoeveelheid natriumbicarbonaat af – als de suiker eenmaal op temperatuur is, moet je heel snel te werk gaan. 

2.Doe de suiker en de honing met 50 ml water in een middelgrote, diepe pan met dikke bodem.

3.Roer ze door elkaar en warm het mengsel met behulp van een keukenthermometer op tot exact 150 °C. Wat je ook doet, raak de karamel NOOIT aan, dat kan ernstige brandwonden veroorzaken.

4. Je doet er goed aan om als je dit maakt eerst kinderen en huisdieren de keuken uit te sturen.

5. Draai zodra de karamel op de juiste temperatuur is het vuur uit en klop er heel snel het natriumbicarbonaat door. Het begint meteen als een gek te schuimen, maar dat is normaal.

6. Giet het mengsel voorzichtig op de beklede bakplaat en kantel hem rustig heen en weer om het mengsel goed uit te laten vloeien (wees ook nu heel voorzichtig en zorg dat je de gloeiend
hete karamel niet aanraakt). Laat de boel afkoelen en breek de koek in stukjes.

7. Serveer er een kommetje gesmolten chocola en een handjevol verse frambozen bij.

Dit recept komt uit het boek ‘Te gast bij Jamie’ van Jamie Oliver (€24,95, Kosmos Uitgevers).

Voor 10 personen:

  • 1 volle theelepel natriumbicarbonaat (ongeveer 8 g)
  • 250 g fijne tafelsuiker
  • 2 volle eetlepels vloeibare honing
  • naar wens: 100 g pure chocolade van goede kwaliteit (70 procent vaste cacaobestanddelen), gesmolten, voor erbij
  • naar wens: 150 g verse frambozen, voor erbij


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis nieuwsbrief