Voor 10 personen:
1. Bekleed een bakplaat van ongeveer 25 bij 35 cm met bakpapier. Meet alvast de juiste hoeveelheid natriumbicarbonaat af – als de suiker eenmaal op temperatuur is, moet je heel snel te werk gaan.
2.Doe de suiker en de honing met 50 ml water in een middelgrote, diepe pan met dikke bodem.
3.Roer ze door elkaar en warm het mengsel met behulp van een keukenthermometer op tot exact 150 °C. Wat je ook doet, raak de karamel NOOIT aan, dat kan ernstige brandwonden veroorzaken.
4. Je doet er goed aan om als je dit maakt eerst kinderen en huisdieren de keuken uit te sturen.
5. Draai zodra de karamel op de juiste temperatuur is het vuur uit en klop er heel snel het natriumbicarbonaat door. Het begint meteen als een gek te schuimen, maar dat is normaal.
6. Giet het mengsel voorzichtig op de beklede bakplaat en kantel hem rustig heen en weer om het mengsel goed uit te laten vloeien (wees ook nu heel voorzichtig en zorg dat je de gloeiend
hete karamel niet aanraakt). Laat de boel afkoelen en breek de koek in stukjes.
7. Serveer er een kommetje gesmolten chocola en een handjevol verse frambozen bij.
Dit recept komt uit het boek ‘Te gast bij Jamie’ van Jamie Oliver (€24,95, Kosmos Uitgevers).