Hummus op verschillende manieren

Hummus op verschillende manieren

Hummus wordt vaak gemaakt van kikkererwten en is waarschijnlijk de bekendste vegan vervanger van kaas op de boterham. Maar je kunt het ook maken van andere peulvruchten, zoals linzen en bonen.

Bereiding

1. Laat de kikkererwten uitlekken en spoel ze af. Pureer alle ingrediënten in de keukenmachine of met de staafmixer tot een gladde puree.

Met hummus kun je variëren. Onderstaand een (niet uitputtend) overzicht van de mogelijkheden. Voor de geroosterde groenten: snijd de groenten in stukjes en rooster ze met olijfolie, zout en peper op 220 ˚C in de oven. Rooster ze 20 tot 30 minuten of totdat de groenten zacht zijn en een bruin randje hebben.

VARIATIES:

  • kerriehummus: VERVANG (uit het basisrecept): komijn door: 1 el kerrie en 1 tl kurkuma
  • witte- of zwartebonen hummus: VERVANG (uit het basisrecept): kikkererwten door: 1 blik witte of zwarte bonen à 400 gr
  • wortelhummus: VOEG EXTRA TOE (aan het basisrecept): 2 geroosterde wortels
  • bietenhummus: VOEG EXTRA TOE (aan het basisrecept): 1 of 2 geroosterde bietjes
  • pompoenhummus: VOEG EXTRA TOE (aan het basisrecept): ¼ geroosterde pompoen
  • kerriehummus: VOEG EXTRA TOE (aan het basisrecept): 1 el kerrie en 1 el kurkuma
  • paprikahummus: VOEG EXTRA TOE (aan het basisrecept): 1 geroosterde rode paprika
  • kruidenhummus: VOEG EXTRA TOE (aan het basisrecept): 2 handjes verse kruiden

TIPS & VARIATIES

  • Wil je het extra feestelijk maken? Doe dan extra toppings op de hummus, zoals granaatappelpitjes, verse kruiden, (zoetzure) rode-uienringen of geroosterde noten/zaden.

Bereiding 15 minuten

BASISRECEPT

  • 1 blik kikkererwten à 400 gr
  • 2 el tahin
  • 1 el gemalen komijn
  • sap van ½ limoen
  • citroen
  • 2 el sojasaus
  • 50 ml zonnebloemolie of water
  • 1 teentje knoflook (optioneel)
  • zout en peper

Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis magazine