1. Laat de kikkererwten uitlekken en spoel ze af. Pureer alle ingrediënten in de keukenmachine of met de staafmixer tot een gladde puree.
Met hummus kun je variëren. Onderstaand een (niet uitputtend) overzicht van de mogelijkheden. Voor de geroosterde groenten: snijd de groenten in stukjes en rooster ze met olijfolie, zout en peper op 220 ˚C in de oven. Rooster ze 20 tot 30 minuten of totdat de groenten zacht zijn en een bruin randje hebben.
VARIATIES:
- kerriehummus: vervang uit het basisrecept: komijn door: 1 el kerrie en 1 tl kurkuma
- witte- of zwartebonen hummus: vervang uit het basisrecept: kikkererwten door: 1 blik witte of zwarte bonen à 400 gr
- wortelhummus: vervang uit het basisrecept: 2 geroosterde wortels
- bietenhummus: vervang uit het basisrecept: 1 of 2 geroosterde bietjes
- pompoenhummus: vervang uit het basisrecept: ¼ geroosterde pompoen
- kerriehummus: vervang uit het basisrecept: 1 el kerrie en 1 el kurkuma
- paprikahummus: vervang uit het basisrecept: 1 geroosterde rode paprika
- kruidenhummus: vervang uit het basisrecept: 2 handjes verse kruiden
TIPS & VARIATIES
- Wil je het extra feestelijk maken? Doe dan extra toppings op de hummus, zoals granaatappelpitjes, verse kruiden, (zoetzure) rode-uienringen of geroosterde noten/zaden.
Bereiding 15 minuten
BASISRECEPT
- 1 blik kikkererwten à 400 gr
- 2 el tahin
- 1 el gemalen komijn
- sap van ½ limoen
- citroen
- 2 el sojasaus
- 50 ml zonnebloemolie of water
- 1 teentje knoflook (optioneel)
- zout en peper