Groentefondue

Groentefondue

Luise en ik groeiden op in de jaren tachtig, toen in elke keuken een fonduepan te vinden was. Ik vond het altijd heerlijk, die ceremonie van met elkaar rond een pan hete olie zitten en er vlees- en groentespiesjes in dopen. Tegenwoordig doen we iets soortgelijks, maar toch ook weer heel anders met onze kinderen: in plaats van olie zetten we een grote pan hete misobouillon op tafel, waar we groente, tofu en noedels in dopen, die we vervolgens eten met geroosterde pinda’s, verse koriander, een kneepje limoensap, gekookte eieren en watermeloen. Het is leuk en lekker en het beste eraan is dat de kinderen zelf beslissen wat ze eten, dus geen zuurpruimen aan tafel. Alle groentes in dit recept zijn slechts suggesties, dus voel je vrij om te gebruiken wat je kunt vinden. Kies wel groentes die rauw of kort geblancheerd gegeten kunnen worden. En: hoe langer de bouillon met alle groentes erin kookt, hoe meer smaak deze krijgt.

Bereiding

1. Begin met de gemarineerde tofu: doe alle ingrediënten, behalve de tofu, in een middelgrote kom en roer door elkaar. Wikkel de tofu in keukenpapier en knijp er voorzichtig zoveel mogelijk vocht uit. Snijd de tofu in plakjes van 2 cm dik, doe ze in de schaal, schep om en zet weg om te laten marineren.

2. Maak intussen de misobouillon. Verhit de olie in een grote pan of fonduepan op middellaag vuur en fruit de lente­ui en gember 10 minuten, of tot de lente­ui zacht begint te worden. Voeg de misopasta toe en bak 5 minuten mee, of tot de lente­ui zacht is. Schenk de bouillon erbij, breng aan de kook, draai het vuur laag en laat 15 minuten zacht koken.

3. Zet alle ingrediënten op tafel en plaats de pan met misobouillon op een warmhouder. Nu kan iedereen zelf groentes, tofu en noedels pakken, ze in de zacht kokende bouillon dopen en ze er dan weer uit vissen, met wat bouillon erbij. Zet ook de pinda’s, koriander, eieren, watermeloen en de partjes limoen op tafel, zodat iedereen zijn bouillon naar smaak kan afmaken.

Volwassen upgrade: zet chiliolie en kimchi op tafel voor wat extra pit.

Helpende handjes: bij dit recept kunnen kinderen heel goed helpen. Leg bijvoorbeeld alle ingrediënten op tafel en geef ze de taak om ze in verschillende schaaltjes te doen, zodat je zelf tijd hebt om je op de bouillon te concentreren.

Speciaal voor jou maakten we een gratis weekmenu van The Little Green Kitchen. Klik op de banner en download het nu.

Voor 4  /  Actief koken: 30 minuten  /  Van begin tot eind: 40 minuten

Gemarineerde tofu

  • 60 ml sojasaus of tamari
  • 2 el geroosterde-sesamolie
  • 2 el ahornsiroop
  • 1 tl geraspte (biologische) limoenschil
  • 300 g tofu, drooggedept

Misobouillon

  • 1 el kokosolie
  • 2 lente-uitjes, uiteinden verwijderd, in dunne ringen
  • 30 g verse gember, geschild, in dunne plakjes
  • 4 el witte misopasta
  • 2 liter groentebouillon

Om te fonduen

  • kastanjechampignons, in  vieren
  • wortellinten paksoi, in repen
  • babymais
  • taugé
  • sugarsnaps
  • gekookte rijst of sobanoedels, besprenkeld met geroosterdesesamolie

Opdienen met

  • geroosterde pinda’s
  • verse korianderblaadjes
  • halfzachtgekookte eieren, gehalveerd (optioneel)
  • watermeloen, in blokjes
  • partjes limoen

 


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Alle kerstrecepten