Groene falafel

Groene falafel

Dit is de onbetwiste koning van de keuken van het Midden-Oosten en nog steeds een gerecht waar echt iedereen van houdt. Je kunt een geweldig pitabroodje vullen door de falafel te combineren met sla, hummus, tahini en de ingelegde komkommers. Of je kunt ze gewoon dippen in groene tahini.

Bereiding

1. Giet het weekwater af en leg de geweekte kikkererwten op een theedoek. Droog de kikkererwten goed af en herhaal dit proces nog een keer met een droge theedoek, totdat de bonen droog zijn.

2. Doe de knoflook en de kikkererwten in een keukenmachine en hak de ingrediënten zo dat 70%-80% van het geheel fijngehakt is. Voeg de overige ingrediënten toe en mix totdat het gehele mengsel compleet fijngehakt en vermengt is. Om je een indicatie te geven, de kleine deeltjes in het deeg moeten de grootte van grof zeezout hebben.

3. Giet 4 cm frituur olie in een pan en verhit de pan voor tot 180 graden Celsius. Maak tegelijkertijd 3 cm grootte balletjes van het mengsel met behulp van je handen of een ijslepel. Rol de balletjes stevig, zodat ze in de olie niet elkaar kunnen vallen. Frituur eerst één testballetje om te zien of de olie heet genoeg is en of de bal de juiste consistentie heeft.

4. Blij met het eindresultaat? Dan kan je meer balletjes tegelijkertijd beginnen te frituren. Controleer de temperatuur van de olie keer op keer, het moet niet te koud en te warm zijn.

TIP Vallen je balletjes steeds uit elkaar? Voeg 1-2 sneetjes brood aan het mengsel toe en mix het geheel nog een keer fijn. Dit zou moeten helpen. De frituurtijd is ongeveer vijf minuten, dit hangt echter af van de olie temperatuur. De olie koelt namelijk af na het frituren van enkele balletjes.

5. De falafel balletjes moeten licht bruin van kleur zijn. Controleer of ze gaar zijn door een balletje open te snijden. De binnenkant moet donkerder zijn als voor het frituren. Haal de balletjes uit de olie als ze gaar zijn en laat de gefrituurde falafelballetjes uitlekken op keukenpapier.

Een paar tips:

 • Week de kikkererwten een uur of 12. Als je ze laat korter of langer laat weken beïnvloedt dat de kwaliteit op een manier die we niet willen hebben. Het geheim dat deze falafel zo lekker maakt is dat ik er heel veel kruiden aan toevoeg, voor je gevoel waarschijnlijk veel te veel. Ik schrijf hieronder dat je twee hoeveelheden nodig hebt per kruid, maar als je de kleine verpakkingen koopt van de supermarkt kun je zelfs nog meer toevoegen. Echter, de grote hoeveelheid die je op de markt vindt is ook voldoende.
 • De frituurtechniek die je nodig hebt voor de falafel is niet makkelijk: je moet niet alleen de juiste vochtdichtheid van het mengsel vinden maar ook de juiste olietemperatuur om het te laten slagen. Verlies niet de moed als de eerste stuks uit elkaar vallen. Waarschijnlijk is het dan zo dat het niet plakkerig genoeg is of de olie te koud. Maak de olie gewoon goed schoon en ga door. Kijk goed naar de tips die ik in dit recept geef, probeer het nog een paar keer en dan lukt het vast! En ja, het is absoluut de moeite waard! Echt waar!

Dit recept komt uit het boek ‘Vegan for friends‘ van Alexander Gershberg (Karakter Uitgevers B.V.).

Receptfotografie: Lize Jansen

Voor 30 balletjes

12 uur weken; 30 minuten bereidingstijd

 • 300 gr droge kikkererwten, 12 uur of ‘s nachts geweekt
 • 2 knoflooktenen, in dunne plakjes
 • 3 volle theel. komijn poeder
 • 2 theel. zeezout
 • versgemalen zwarte peper naar smaak
 • 2 bossen koriander, gehakt
 • 2 bossen peterselie, gehakt
 • 2 kleine of middelgrote uien, gehakt
 •  Ongeveer 1 liter zonnebloemolie of frituurolie

Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis nieuwsbrief