Groene falafel

Intro

Dit is de onbetwiste koning van de keuken van het Midden-Oosten en nog steeds een gerecht waar echt iedereen van houdt. Je kunt een geweldig pitabroodje vullen door de falafel te combineren met sla, hummus, tahini en de ingelegde komkommers. Of je kunt ze gewoon dippen in groene tahini.

Ingrediënten

Voor 30 balletjes

12 uur weken; 30 minuten bereidingstijd

Bereiding

1. Giet het weekwater af en leg de geweekte kikkererwten op een theedoek. Droog de kikkererwten goed af en herhaal dit proces nog een keer met een droge theedoek, totdat de bonen droog zijn.

2. Doe de knoflook en de kikkererwten in een keukenmachine en hak de ingrediënten zo dat 70%-80% van het geheel fijngehakt is. Voeg de overige ingrediënten toe en mix totdat het gehele mengsel compleet fijngehakt en vermengt is. Om je een indicatie te geven, de kleine deeltjes in het deeg moeten de grootte van grof zeezout hebben.

3. Giet 4 cm frituur olie in een pan en verhit de pan voor tot 180 graden Celsius. Maak tegelijkertijd 3 cm grootte balletjes van het mengsel met behulp van je handen of een ijslepel. Rol de balletjes stevig, zodat ze in de olie niet elkaar kunnen vallen. Frituur eerst één testballetje om te zien of de olie heet genoeg is en of de bal de juiste consistentie heeft.

4. Blij met het eindresultaat? Dan kan je meer balletjes tegelijkertijd beginnen te frituren. Controleer de temperatuur van de olie keer op keer, het moet niet te koud en te warm zijn.

TIP Vallen je balletjes steeds uit elkaar? Voeg 1-2 sneetjes brood aan het mengsel toe en mix het geheel nog een keer fijn. Dit zou moeten helpen. De frituurtijd is ongeveer vijf minuten, dit hangt echter af van de olie temperatuur. De olie koelt namelijk af na het frituren van enkele balletjes.

5. De falafel balletjes moeten licht bruin van kleur zijn. Controleer of ze gaar zijn door een balletje open te snijden. De binnenkant moet donkerder zijn als voor het frituren. Haal de balletjes uit de olie als ze gaar zijn en laat de gefrituurde falafelballetjes uitlekken op keukenpapier.

Een paar tips:

Dit recept komt uit het boek ‘Vegan for friends‘ van Alexander Gershberg (Karakter Uitgevers B.V.).

Receptfotografie: Lize Jansen