De herfst en winter zijn uitermate geschikt om vlees langzaam te stoven. De hele keuken zal zich vullen met heerlijke geuren! Als je het een avond van te voren maakt, trekken de smaken nog meer in.
1 Verwarm de oven voor op 150 °C. Bestrooi de runderribben met de bloem en flink wat zout en peper. Zet een ovenvaste braadpan op middelhoog vuur en schenk er een scheut olijfolie in. Bak de ribben rondom bruin en keer ze na een paar minuten om. Neem ze uit de pan en houd zolang apart.
2 Draai het vuur lager en doe de gehakte wortel met twee derde van zowel de uisnippers als de knoflook plus de rozemarijn in de pan. Bak ze in 5–10 minuten zacht en roer de tomatenpuree erdoor. Verhit die 1 minuut mee en leg de ribben weer in de pan — voeg dan het bier toe. Breng aan de kook, laat zachtjes borrelen en laat in 5 minuten een beetje indikken.
3 Voeg de worcestersaus toe, plus genoeg runderbouillon om de ribben net onder te laten staan. Breng opnieuw aan de kook en voeg zout en peper toe. Neem een stuk bakpapier dat groter is dan de pan en maak het vochtig onder stromend water. Knijp een teveel aan water eruit en leg het papier op de ribben. Zet de braadpan met het deksel erop in de oven. Stoof de ribben ongeveer 4 uur, tot het vlees zacht is en loslaat van de botten. Til het bakpapier omhoog, bedruip de ribben halverwege en keer ze om — voeg een scheut water toe als het wat te droog wordt.
4 Doe de ribben over op een schaal en laat ze rusten. Zet de braadpan terug op hoog vuur en laat de saus in 5–10 minuten indikken.
5 Verhit een koekenpan op laag tot middelhoog vuur en bak de rest van de uisnippers en knoflook in de boter 12–15 minuten, tot ze glazig zijn.
6 Snijd met een scherp mes de korrels van de maiskolven en voeg ze aan het ui-knoflookmengsel toe, samen met 250 ml water. Draai het vuur hoog, breng aan de kook en draai dan het vuur weer laag. Leg het deksel op de pan en laat de mais in 10 minuten zachtjes gaar stoven. Voeg zout en peper toe, plus de kookroom, en pureer het geheel glad met een staafmixer of (in porties) in een blender. Voeg de cheddar toe en houd de roommais warm.
7 Serveer de ribben met de romige mais en schep er lekker veel van de saus over.
Per portie 1061 kcal, 68,5 g vet (31,9 g verzadigd), 79,1 g eiwit, 30,9 g koolhydraten, 14,8 g suikers
6 personen
• 2 kg runderribben
• 2 el bloem
• 2 wortels, geschrapt, fijngehakt
• 3 uien, gepeld, fijngesnipperd
• 3 tenen knoflook, gepeld, fijngehakt
• ½ bosje rozemarijn, naaldjes afgehaald, fijngehakt
• 1 el tomatenpuree
• 300 ml bier
• 2 el worcestersaus
• 300 ml runderbouillon
• 50 g boter
• 4 maiskolven
• 150 ml kookroom
• 75 g oude cheddar, geraspt
Om de beste ervaringen te bieden, gebruiken wij en onze partners technologieën zoals cookies om informatie over het apparaat op te slaan en/of te openen. Toestemming voor deze technologieën stelt ons en onze partners in staat om persoonlijke gegevens zoals surfgedrag of unieke ID's op deze site te verwerken en om gepersonaliseerde en niet-gepersonaliseerde advertenties te tonen. Als u geen toestemming geeft of deze intrekt, kan dit invloed hebben op bepaalde functies.
Klik hieronder om in te stemmen met het bovenstaande of om specifieke keuzes te maken. Je keuzes zullen alleen worden toegepast op deze site. Je kunt je instellingen te allen tijde wijzigen, inclusief het intrekken van je toestemming, door gebruik te maken van de knoppen op het Cookiebeleid of door te klikken op de knop 'Toestemming beheren' onderaan het scherm.