Met dit gefrituurde-ansjovisrecept maak je een van de meest traditionele pintxos van Baskenland. Frituur de ansjovis in wat olijfolie in de pan of gebruik een frituurpan. Laat de visjes even uitlekken op keukenpapier en serveer ze op toast. Dat klinkt eenvoudig en dat zijn deze hapjes met ansjovis ook! Misschien nog een eitje erbij?
1. Vouw de ansjovis (of sardines) open als een boekje. Dep de visfilets droog met wat keukenpapier en breng op smaak met zout en peper.
2. Verhit de olijfolie in een wok tot 180 °C of tot een stukje brood begint te sissen en bruin wordt als je het in de olie gooit.
3. Doe de bloem in een kom en het losgeklopte ei in een andere kom en zet beide apart.
4. Dep de ansjovis een voor een in de bloem, rol ze door het ei en laat ze dan voorzichtig in de olie zakken. Bak de visjes, eventueel in porties, in 5 minuten goudbruin in de olie (of de frituurpan). Laat de ansjovis uitlekken op keukenpapier.
5. Rooster de sneetjes stokbrood kort onder een hete grill en smeer ze dan in met knoflook. Gooi de teentjes weg. Beleg de broodjes met de gefrituurde ansjovis.
6. Bestrooi de pintxos met wat versgehakte peterselie en serveer met partjes limoen. Lekker met een glas witte (txakolina) wijn.
Credits Fotografie David Loftus Recepten Bart van Olphen
Voor 4 personen
Om de beste ervaringen te bieden, gebruiken wij en onze partners technologieën zoals cookies om informatie over het apparaat op te slaan en/of te openen. Toestemming voor deze technologieën stelt ons en onze partners in staat om persoonlijke gegevens zoals surfgedrag of unieke ID's op deze site te verwerken en om gepersonaliseerde en niet-gepersonaliseerde advertenties te tonen. Als u geen toestemming geeft of deze intrekt, kan dit invloed hebben op bepaalde functies.
Klik hieronder om in te stemmen met het bovenstaande of om specifieke keuzes te maken. Je keuzes zullen alleen worden toegepast op deze site. Je kunt je instellingen te allen tijde wijzigen, inclusief het intrekken van je toestemming, door gebruik te maken van de knoppen op het Cookiebeleid of door te klikken op de knop 'Toestemming beheren' onderaan het scherm.