Voor 4 personen
1. Vouw de ansjovis (of sardines) open als een boekje. Dep de visfilets droog met wat keukenpapier en breng op smaak met zout en peper.
2. Verhit de olijfolie in een wok tot 180 °C of tot een stukje brood begint te sissen en bruin wordt als je het in de olie gooit.
3. Doe de bloem in een kom en het losgeklopte ei in een andere kom en zet beide apart.
4. Dep de ansjovis een voor een in de bloem, rol ze door het ei en laat ze dan voorzichtig in de olie zakken. Bak de visjes, eventueel in porties, in 5 minuten goudbruin in de olie (of de frituurpan). Laat de ansjovis uitlekken op keukenpapier.
5. Rooster de sneetjes stokbrood kort onder een hete grill en smeer ze dan in met knoflook. Gooi de teentjes weg. Beleg de broodjes met de gefrituurde ansjovis.
6. Bestrooi de pintxos met wat versgehakte peterselie en serveer met partjes limoen. Lekker met een glas witte (txakolina) wijn.
Credits Fotografie David Loftus Recepten Bart van Olphen