Frietje zoervleisj

Frietje zoervleisj

Jord Althuizen: ‘Dat dit gerecht nog steeds onder de rivieren is blijven steken, daar snappen wij geen bal van. Oh man, dit is zo lekker! De lichtzoete, stroperige, robuuste vleessaus is echt de beste friettopping (het is ‘friet’ of ‘frites’, niet ‘patat’!) die je kunt bedenken. We konden het niet laten deze Limburgse classic toch de smoker in te schuiven – geen slecht idee, je zult het zien! Traditioneel wordt zuurvlees (of ‘zoervleisj’, zoals de Limburgers zeggen) gemaakt van paardenvlees, vinden wij een prima idee, maar gezien de verkrijgbaarheid wellicht goed om bij de slager ook rundersukade in je tas te laten stoppen.

Bereiding

1. Maak een marinade van de azijn, het water, de laurierblaadjes en kruidnagels. Leg het vlees erin – het moet onderstaan – en laat een nacht in de koelkast marineren.

2. Bereid een BBQ voor op indirect grillen en verhit deze tot een temperatuur van 115 °C is bereikt. Schik de rookhoutchunks tussen de gloeiende kolen. Haal het vlees uit de marinade (bewaar de marinade!) en dep het droog. Rook het vervolgens circa 3 uur op de BBQ.

3. Verhit de zonnebloemolie in een Dutch oven. Voeg de ui toe en bak hem circa 10 minuten op laag vuur, tot hij bruin kleurt. Doe de bewaarde marinade, de basterdsuiker en appelstroop erbij en breng het geheel aan de kook. Snijd het vlees in blokjes van 3 x 3 cm en voeg ze toe.
Schik nog wat rookhoutchunks tussen de kolen en zet de pan dan zonder deksel op het rooster van de BBQ. Laat het geheel nog ongeveer 2 uur zachtjes roken en stoven, tot het vlees mals en zacht is.

4. Snijd de ontbijtkoek in blokjes, voeg ze toe en kook het geheel in tot de saus gebonden is. Breng de stoof op smaak met de Tabasco Chipotle, zout en peper. Bak de friet knapperig op 180 °C in de frituur, bestrooi het met zout en schep het zuurvlees erover. Garneer met de bladpeterselie en serveer met mayonaise.

Credits fotografie: Remko Kraaijeveld

Voor 4 personen

Voorbereiding 1 nacht, bereiding 5 uur

  • 500 ml azijn
  • 500 ml water
  • 3 laurierblaadjes
  • 3 kruidnagels
  • 1 kg rundersukade (of paardenvlees), in plakken van circa 5 cm
  • 1 el zonnebloemolie
  • 600 g ui, in halve ringen
  • 160 g bruine basterdsuiker
  • 6 el appelstroop
  • 3 plakken ontbijtkoek
  • 30 ml Tabasco Chipotle
  • 1 kg dikke friet met schil
  • zout en versgemalen
  • zwarte peper
  • 2 el gehakte bladpeterselie
  • 200 g mayonaise

Benodigdheden

  • BBQ met deksel voor
  • indirect grillen
  • hickory- of eikenhoutchunks (blokken rookhout van circa 5 x 5 cm)
  • Dutch oven of BBQ-pan
  • frituurpan met olie

Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Blijf gratis op de hoogte