Jord Althuizen: ‘Dat dit gerecht nog steeds onder de rivieren is blijven steken, daar snappen wij geen bal van. Oh man, dit is zo lekker! De lichtzoete, stroperige, robuuste vleessaus is echt de beste friettopping (het is ‘friet’ of ‘frites’, niet ‘patat’!) die je kunt bedenken. We konden het niet laten deze Limburgse classic toch de smoker in te schuiven – geen slecht idee, je zult het zien! Traditioneel wordt zuurvlees (of ‘zoervleisj’, zoals de Limburgers zeggen) gemaakt van paardenvlees, vinden wij een prima idee, maar gezien de verkrijgbaarheid wellicht goed om bij de slager ook rundersukade in je tas te laten stoppen.
1. Maak een marinade van de azijn, het water, de laurierblaadjes en kruidnagels. Leg het vlees erin – het moet onderstaan – en laat een nacht in de koelkast marineren.
2. Bereid een BBQ voor op indirect grillen en verhit deze tot een temperatuur van 115 °C is bereikt. Schik de rookhoutchunks tussen de gloeiende kolen. Haal het vlees uit de marinade (bewaar de marinade!) en dep het droog. Rook het vervolgens circa 3 uur op de BBQ.
3. Verhit de zonnebloemolie in een Dutch oven. Voeg de ui toe en bak hem circa 10 minuten op laag vuur, tot hij bruin kleurt. Doe de bewaarde marinade, de basterdsuiker en appelstroop erbij en breng het geheel aan de kook. Snijd het vlees in blokjes van 3 x 3 cm en voeg ze toe.
Schik nog wat rookhoutchunks tussen de kolen en zet de pan dan zonder deksel op het rooster van de BBQ. Laat het geheel nog ongeveer 2 uur zachtjes roken en stoven, tot het vlees mals en zacht is.
4. Snijd de ontbijtkoek in blokjes, voeg ze toe en kook het geheel in tot de saus gebonden is. Breng de stoof op smaak met de Tabasco Chipotle, zout en peper. Bak de friet knapperig op 180 °C in de frituur, bestrooi het met zout en schep het zuurvlees erover. Garneer met de bladpeterselie en serveer met mayonaise.
Credits fotografie: Remko Kraaijeveld
De gratis BBQ-special van Food and Friends is uit, bomvol BBQ-recepten, verhalen en tips! Download deze special hier nu gratis. Veel BBQ-plezier.
Voor 4 personen
Voorbereiding 1 nacht, bereiding 5 uur
Benodigdheden
Om de beste ervaringen te bieden, gebruiken wij en onze partners technologieën zoals cookies om informatie over het apparaat op te slaan en/of te openen. Toestemming voor deze technologieën stelt ons en onze partners in staat om persoonlijke gegevens zoals surfgedrag of unieke ID's op deze site te verwerken en om gepersonaliseerde en niet-gepersonaliseerde advertenties te tonen. Als u geen toestemming geeft of deze intrekt, kan dit invloed hebben op bepaalde functies.
Klik hieronder om in te stemmen met het bovenstaande of om specifieke keuzes te maken. Je keuzes zullen alleen worden toegepast op deze site. Je kunt je instellingen te allen tijde wijzigen, inclusief het intrekken van je toestemming, door gebruik te maken van de knoppen op het Cookiebeleid of door te klikken op de knop 'Toestemming beheren' onderaan het scherm.