Cinnamon rolls maken is een van de leukste dingen die er zijn. Ze ogen áltijd spectaculair en ze smaken fantastisch. Of je nu een snack zoekt, een traktatie of een heerlijk ontbijt: het antwoord is dit cinnamon rolls-recept. Menno de Koning: ‘Dit is waarschijnlijk het meest gemaakte recept van Nancy, de moeder van een vriendin. Zodra Nancy in Nederland is — ze is Amerikaanse — gaan deze rolls meteen de oven in!’
1. Smelt de boter. Verwarm de melk tot circa 40 °C (meet dit met een keukenthermometer). Haal van het vuur en los de gist op in de melk.
2. Doe in de mengkom van een staande mixer met deeghaak de bloem, kristalsuiker en het zout. Meng goed en giet dan de gesmolten boter en het warme melkgistmengsel erbij. Voeg de eieren toe. Kneed met de mixer op lage snelheid of met de hand in ongeveer 8 minuten tot een soepel en elastisch deeg dat makkelijk loslaat van de kom.
3. Leg het deeg in een schone kom en laat afgedekt met plasticfolie of een vochtige keukendoek op een warme plek 1 uur rijzen. Meng de bruine basterdsuiker met de kaneel.
4. Verwarm de oven voor op 200 °C. Nadat het deeg gerezen is en ongeveer verdubbeld is in volume, leg je het op een licht met bloem bestoven werkblad en rol je het met een deegroller uit tot een rechthoekige lap van 40 x 50 cm. Besmeer het deeg met een kwast met de boter. Strooi hierop de bruine basterdsuiker met kaneel.
5. Neem aan de lange kant de onderkant van het deeg op en rol het naar boven op totdat je een rol hebt. Snijd de rol met een scherp mes in 12 plakken van circa 4 cm dik. Plaats de rolletjes in een met bakpapier beklede rechthoekige ovenschaal, niet te strak tegen elkaar zodat ze ruimte hebben om tegen elkaar aan te rijzen. Dek weer af en laat 30 minuten rijzen totdat ze bijna verdubbeld zijn in formaat.
6. Bak de rolletjes ongeveer 15 minuten in de voorverwarmde oven tot ze goudbruin gekleurd zijn.
7. Maak de icing terwijl de cinnamon rolls in de oven staan. Klop de roomkaas, boter, poedersuiker, het vanille-extract en zout in de mengkom van een staande mixer (of met een handmixer) tot een licht en romig mengsel. Als je de rolletjes uit de oven hebt gehaald bestrijk je ze meteen met de roomkaas-icing, zodat de icing lekker in de rolletjes kan trekken.
Serveer de cinnamon rolls warm, wanneer ze nog smeuïg zijn aan de binnenkant. Geef de overgebleven roomkaasicing erbij, zodat wie dat wil er nog meer op kan smeren.
Credits Fotografie Harold Pereira recepten Menno de koning
Voor ca. 12 stuks
Deeg
Vulling
Icing
Extra: keukenthermometer
Om de beste ervaringen te bieden, gebruiken wij en onze partners technologieën zoals cookies om informatie over het apparaat op te slaan en/of te openen. Toestemming voor deze technologieën stelt ons en onze partners in staat om persoonlijke gegevens zoals surfgedrag of unieke ID's op deze site te verwerken en om gepersonaliseerde en niet-gepersonaliseerde advertenties te tonen. Als u geen toestemming geeft of deze intrekt, kan dit invloed hebben op bepaalde functies.
Klik hieronder om in te stemmen met het bovenstaande of om specifieke keuzes te maken. Je keuzes zullen alleen worden toegepast op deze site. Je kunt je instellingen te allen tijde wijzigen, inclusief het intrekken van je toestemming, door gebruik te maken van de knoppen op het Cookiebeleid of door te klikken op de knop 'Toestemming beheren' onderaan het scherm.