Cinnamon rolls

Cinnamon rolls

Cinnamon rolls maken is een van de leukste dingen die er zijn. Ze ogen áltijd spectaculair en ze smaken fantastisch. Of je nu een snack zoekt, een traktatie of een heerlijk ontbijt: het antwoord is dit cinnamon rolls-recept. Menno de Koning: ‘Dit is waarschijnlijk het meest gemaakte recept van Nancy, de moeder van een vriendin. Zodra Nancy in Nederland is — ze is Amerikaanse — gaan deze rolls meteen de oven in!’

Bereiding

1. Smelt de boter. Verwarm de melk tot circa 40 °C (meet dit met een keukenthermometer). Haal van het vuur en los de gist op in de melk.

2. Doe in de mengkom van een staande mixer met deeghaak de bloem, kristalsuiker en het zout. Meng goed en giet dan de gesmolten boter en het warme melkgistmengsel erbij. Voeg de eieren toe. Kneed met de mixer op lage snelheid of met de hand in ongeveer 8 minuten tot een soepel en elastisch deeg dat makkelijk loslaat van de kom.

3. Leg het deeg in een schone kom en laat afgedekt met plasticfolie of een vochtige keukendoek op een warme plek 1 uur rijzen. Meng de bruine basterdsuiker met de kaneel.

4. Verwarm de oven voor op 200 °C. Nadat het deeg gerezen is en ongeveer verdubbeld is in volume, leg je het op een licht met bloem bestoven werkblad en rol je het met een deegroller uit tot een rechthoekige lap van 40 x 50 cm. Besmeer het deeg met een kwast met de boter. Strooi hierop de bruine basterdsuiker met kaneel.

5. Neem aan de lange kant de onderkant van het deeg op en rol het naar boven op totdat je een rol hebt. Snijd de rol met een scherp mes in  12 plakken van circa 4 cm dik. Plaats de rolletjes in een met bakpapier beklede rechthoekige ovenschaal, niet te strak tegen elkaar zodat ze ruimte hebben om tegen elkaar aan te rijzen. Dek weer af en laat  30 minuten rijzen totdat ze bijna verdubbeld zijn in formaat.

6. Bak de rolletjes ongeveer 15 minuten in de voorverwarmde oven tot ze goudbruin gekleurd zijn.

7. Maak de icing terwijl de cinnamon rolls in de oven staan. Klop de roomkaas, boter, poedersuiker, het vanille-extract en zout in de mengkom van een staande mixer (of met een handmixer) tot een licht en romig mengsel. Als je de rolletjes uit de oven hebt gehaald bestrijk je ze meteen met de roomkaas-icing, zodat de icing lekker in de rolletjes kan trekken.

Serveer de cinnamon rolls warm, wanneer ze nog smeuïg zijn aan de binnenkant. Geef de overgebleven roomkaasicing erbij, zodat wie dat wil er nog meer op kan smeren.

 Credits Fotografie Harold Pereira recepten Menno de koning

Voor ca. 12 stuks

Deeg

  • 75 g boter
  • 235 ml melk
  • 11 g instant gist
  • 615 g bloem
  • 100 g kristalsuiker
  • 1 tl zout
  • 2 eieren

Vulling

  •  225 g bruine basterdsuiker
  • 2½ el kaneel
  • 75 g roomboter, op kamertemperatuur

Icing 

  • 85 g roomkaas
  • 60 g boter, op kamertemperatuur
  • 200 g poedersuiker
  • 1 tl vanille-extract
  • 1 mespunt zout

Extra: keukenthermometer


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis nieuwsbrief