Chocolade pancakes met pumpkin-spice ijs

Chocolade pancakes met pumpkin-spice ijs

Milou van der Will: ‘Op zondagochtend doen wij altijd zondagontbijt. Dat betekent vaak van die broodjes uit de oven. De tafel een beetje gezellig. Geen gehaast van jij moet naar judo, of kom op, doe je schoenen nou áán, er zit nog pindakaas aan je wang. En in je wenkbrauw. Waar zijn de billendoekjes? Die zondagochtenden hebben het gouden randje van even niks. Niet zo idyllisch als in de film hoor, met zo’n briesje dat door een kier van het raam zucht en het witte gordijn voorzichtig aan het dansen krijgt, terwijl op de achtergrond vaaglijk het spel van Agnes Obel uit September Song klinkt. Nee, zo’n type rust komt hier zelden voor, met drie relatief jonge kids. Tot je dus pancakes bakt. Dan kun je zelfs de volledige 3 minuten en 24 seconden van September Song in stilte uitluisteren. En dat lieve mensen, dat is nou zondag.’

Ingredienten

Pumpkin spice-ijs en Javaanse karameldrip

1. Zet alvast een ruime kom in de vriezer voor het kloppen.

2. Doe de gecondenseerde gezoete kokosmelk in een steelpannetje en verwarm langzaam tot de melk wat vloeibaarder wordt. Voeg de pumpkin spice toe, roer met een garde goed door.

3. Haal van het vuur en laat even staan. Voeg de vanille toe en roer door. Klop de kokosroom in de voorgekoelde kom met een handmixer lobbig. Dit duurt ongeveer 7 minuten.

4. Spatel een paar eetlepels van de gezoete melk door de lobbige kokosroom. Meng voorzichtig door, probeer het mengsel zo luchtig mogelijk te houden. Meng vervolgens de rest erdoor. Roer niet langer dan nodig.

5. Bekleed de cakevorm met bakpapier. Schenk het ijsbeslag in de vorm. Zet 2 uur weg in de vriezer. Roer dan goed door om kristalvorming te voorkomen. Zet 1 uur in de vriezer en herhaal het roeren. Laat nog minstens 1 uur opstijven in de vriezer. Haal 15 minuten voor serveren uit de vriezer.

6. Maak intussen de Javaanse karameldrip door de gula jawa met het water en het zout in een steelpannetje te doen. Verwarm op een lage pit, laat de gula jawa smelten. Laat 15 minuten heel zachtjes borrelen, roer af en toe en schraap de bodem schoon, zodat de gula jawa niet aanbrandt. Als je een stroperige drip hebt, haal je de pan van het vuur. Voeg 1 theelepel koud water toe als het te dik dreigt te worden.

7. Rooster de walnoten 2 tot 3 minuten in een droge koekenpan. Voeg 1 eetlepel van de karameldrip toe, schud goed met de pan en laat afkoelen op een stuk bakpapier. Serveer het pumpkinspice-ijs met een niet al te truttige scheut karameldrip. Garneer met de geroosterde walnoten.

Fluffy chocolade pancakes

1. Meng de bloem met het cacaopoeder, de poedersuiker, het bakpoeder, de baksoda en het zout. Voeg de melk toe en het citroensap toe en mix tot een beslag. Laat 5 minuten staan.

2. Verhit een koekenpan met een klein scheutje olie. Schep 1 kleine soeplepel van het beslag in de pan per pannenkoekje. Bak ze ongeveer 1 minuut op de ene kant, tot je bubbeltjes in het beslag ziet. Draai voorzichtig om (de bovenkant is nog vloeibaar) en bak nog een halve minuut. Houd ze in de gaten, ze verbranden snel.

3. Serveer met pumpkin spice-ijs en Javaanse karameldrip, of met banaan en diezelfde karameldrip. Of met plantaardige slagroom en chocovlokken. Of met kokosyoghurt en gekarameliseerde peer. Of met ahornsiroop en rood fruit. Of…

Voor 6 pancakes

Bereiding: 20 minuten

  • 300 g bloem, gezeefd
  • 2 el cacaopoeder
  • 100 g poedersuiker
  • 16 g (1 zakje) bakpoeder
  • 16 g baksoda
  • ¼ tl zout
  • 400 ml plantaardige melk
  • sap van 1 citroen
  • olie, om in te bakken
  • Pumpkin spice-ijs met Javaanse karameldrip (zie hieronder), om erbij te serveren

Pumpkin spice-ijs (voor ongeveer 700 ml ijs; 35 minuten bereiding + 4 uur vriezen)

  • 320 ml gecondenseerde gezoete kokosmelk (Nature’s Charm, supermarkt)
  • 2 tl pumpkin spice*
  • 1 tl vanille-extract
  • 400 ml kokosroom (toko, bijvoorbeeld van het merk Kara)

Javaanse karamel drip

  • 120 g gula jawa, fijngehakt
  • 100 ml water
  • ¼ tl zout
  • 35 g walnoten

Extra nodig:

  • handmixer
  • cakevorm van 25 cm
  • bakpapier

Pumpkin spice:

  • 4 el gemalen kaneel te mixen
  • 1 el gemberpoeder
  • 2 tl gemalen kruidnagel
  • 2 tl gemalen piment
  • 1 tl gemalen nootmuskaat

Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis nieuwsbrief