Chana dal met spinazie & tomaat

Chana dal met spinazie & tomaat

Madhur Jaffrey: ‘U kunt dit gerecht, dat niet uit een specifiek deel van India afkomstig is, maar met een heerlijke mix van noordelijke en zuidelijke smaakgevers wordt bereid, ook maken met moong dal of toovar dal. Ik maak het vaak als avondmaal voor mijn man en mezelf en eet er rijst, een gerecht met groene bonen of bloemkool en naturel yoghurt bij. Ik maak het ook graag voor een groot gezelschap. Zoals kortgeleden, toen er na een concert van mijn echtgenoot een dozijn mensen mee naar huis kwam. Ik had alles al voorbereid voor een uitgebreide maaltijd, waaronder deze dal (ik verdubbelde het recept), de Pilaf met bessen en de Aubergine in een pinda-sesamsaus. Er stond ook een yoghurtrelish, Snelle chutney van yoghurt & tafelzuur al klaar in de koelkast. Ik hoefde alles alleen nog op te warmen. Ik gebruik voor dit gerecht graag verse spinazie. U hebt niet zo veel nodig. ‘

Bereiding

1. Snijd de stelen overdwars in fijne blokjes en hak de bladeren fijn. Doe de dal in een middelgrote pan met 1¼ liter water. Breng het aan de kook, schuim het oppervlak af en laat het water niet overkoken. Roer het geelwortelpoeder erdoor, zet een deksel schuin op de pan en laat de dal 5 kwartier op laag vuur koken. Roer als de dal gaar is het zout erdoor.

2. Verhit intussen de ghee en/of olie in een kleine koekepan, liefst met antiaanbaklaag en zet hem op halfhoog tot hoog vuur. Voeg als het vet heet is de asafoetida toe, een seconde later gevolgd door het mosterdzaad. Doe er zodra het mosterdzaad opspringt, een kwestie van seconden, het komijnzaad bij. Roerbak 5-6 seconden, voeg de rode chilipepers toe en roerbak tot ze donkerder zijn. Voeg het kerrieblad toe, roer een keer en doe de ui erbij. Bak 7-10 minuten tot de ui goudbruin is.

3. Roerbak nu knoflook en gember 1-2 minuten mee. Voeg de tomaten toe, roerbak 5-6 minuten tot ze zachter zijn en prak ze met de achterkant van de houten lepel fijn. Doe de spinazie en 1¼ dl water in de pan en breng alles al roerend aan de kook. Sluit de pan en laat alles 10-12 minuten zachtjes koken tot de spinazie geslonken en boterzacht is.

4. Roer het spinaziemengsel door de gare dal. Proef of het goed op smaak is en voeg zo nodig het chilipoeder toe. Maal er zwarte peper overheen. Voeg als u de dal te dik vindt, een scheutje water toe.

Voor 6 personen

  • 300 g chana dal, gewassen in verschillende keren ververst water en uitgelekt
  • ½ theel. geelwortelpoeder
  • 1½ theel. zout
  • 3 eetl. ghee (geklaarde boter) of olijfolie of arachideolie, of een mix van ghee en olie
  • ¹⁄8 theel. gemalen asafoetida
  • ½ theel. bruin mosterdzaad
  • ½ theel. komijnzaad
  • 1-2 gedroogde scherpe rode chilipepers
  • 7-8 verse kerrieblaadjes
  • 1 grote ui (225 g), gepeld en fijngesneden
  • 2 tenen knoflook, gepeld en fijngehakt
  • 1½ theel. geschilde en geraspte verse gemberwortel
  • 2 flinke tomaten (ca. 300 g in totaal), ontveld en fijngehakt
  • 140-180 g goed gewassen spinazie, fijngehakt (zie intro)
  • ¼-½ theel. zuiver rood chilipoeder (naar keuze)
  • versgemalen zwarte peper

Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

X-mas is coming