Madhur Jaffrey: ‘U kunt dit gerecht, dat niet uit een specifiek deel van India afkomstig is, maar met een heerlijke mix van noordelijke en zuidelijke smaakgevers wordt bereid, ook maken met moong dal of toovar dal. Ik maak het vaak als avondmaal voor mijn man en mezelf en eet er rijst, een gerecht met groene bonen of bloemkool en naturel yoghurt bij. Ik maak het ook graag voor een groot gezelschap. Zoals kortgeleden, toen er na een concert van mijn echtgenoot een dozijn mensen mee naar huis kwam. Ik had alles al voorbereid voor een uitgebreide maaltijd, waaronder deze dal (ik verdubbelde het recept), de Pilaf met bessen en de Aubergine in een pinda-sesamsaus. Er stond ook een yoghurtrelish, Snelle chutney van yoghurt & tafelzuur al klaar in de koelkast. Ik hoefde alles alleen nog op te warmen. Ik gebruik voor dit gerecht graag verse spinazie. U hebt niet zo veel nodig. ‘
1. Snijd de stelen overdwars in fijne blokjes en hak de bladeren fijn. Doe de dal in een middelgrote pan met 1¼ liter water. Breng het aan de kook, schuim het oppervlak af en laat het water niet overkoken. Roer het geelwortelpoeder erdoor, zet een deksel schuin op de pan en laat de dal 5 kwartier op laag vuur koken. Roer als de dal gaar is het zout erdoor.
2. Verhit intussen de ghee en/of olie in een kleine koekepan, liefst met antiaanbaklaag en zet hem op halfhoog tot hoog vuur. Voeg als het vet heet is de asafoetida toe, een seconde later gevolgd door het mosterdzaad. Doe er zodra het mosterdzaad opspringt, een kwestie van seconden, het komijnzaad bij. Roerbak 5-6 seconden, voeg de rode chilipepers toe en roerbak tot ze donkerder zijn. Voeg het kerrieblad toe, roer een keer en doe de ui erbij. Bak 7-10 minuten tot de ui goudbruin is.
3. Roerbak nu knoflook en gember 1-2 minuten mee. Voeg de tomaten toe, roerbak 5-6 minuten tot ze zachter zijn en prak ze met de achterkant van de houten lepel fijn. Doe de spinazie en 1¼ dl water in de pan en breng alles al roerend aan de kook. Sluit de pan en laat alles 10-12 minuten zachtjes koken tot de spinazie geslonken en boterzacht is.
4. Roer het spinaziemengsel door de gare dal. Proef of het goed op smaak is en voeg zo nodig het chilipoeder toe. Maal er zwarte peper overheen. Voeg als u de dal te dik vindt, een scheutje water toe.
Voor 6 personen
Om de beste ervaringen te bieden, gebruiken wij en onze partners technologieën zoals cookies om informatie over het apparaat op te slaan en/of te openen. Toestemming voor deze technologieën stelt ons en onze partners in staat om persoonlijke gegevens zoals surfgedrag of unieke ID's op deze site te verwerken en om gepersonaliseerde en niet-gepersonaliseerde advertenties te tonen. Als u geen toestemming geeft of deze intrekt, kan dit invloed hebben op bepaalde functies.
Klik hieronder om in te stemmen met het bovenstaande of om specifieke keuzes te maken. Je keuzes zullen alleen worden toegepast op deze site. Je kunt je instellingen te allen tijde wijzigen, inclusief het intrekken van je toestemming, door gebruik te maken van de knoppen op het Cookiebeleid of door te klikken op de knop 'Toestemming beheren' onderaan het scherm.