Cantuccini zijn Italiaanse koekjes en worden ook wel biscotti genoemd. De koekjes worden twee keer gebakken, waardoor ze extra knapperig worden. Ze zijn heerlijk om in de espresso of vin santo te dopen. In dit recept gaat naast amandelen ook sinaasappelrasp als smaakmaker. In plaats daarvan kun je ook citroen- of limoenrasp gebruiken
1. Verwarm de oven voor op 180 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
2. Doe alle ingrediënten voor het deeg – behalve de amandelen – in een kom en meng met je handen of met een (hand)mixer met deeghaken tot een samenhangend deeg. Voeg eventueel 1-2 theelepels water toe als je van het deeg nog geen bal kunt vormen. Voeg de beide soorten amandelen toe en kneed ze door het deeg. Verdeel het deeg in vieren en maak daar op een licht bebloemd werkblad lange rollen van ongeveer 30 centimeter van. Leg de rollen met voldoende tussenruimte op de bakplaat en druk ze iets plat. Bestrijk ze met het losgeklopte ei. Bak de rollen in 20-25 minuten goudbruin.
3. Snijd ze direct uit de oven in schuine plakjes. Als je te lang wacht, worden de rollen te hard en is snijden bijna niet meer mogelijk. Verlaag de oventemperatuur naar 130 °C en leg de koekjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Zet deze nog 15-25 minuten terug in de oven. Laat de koekjes daarna afkoelen op een rooster.
Vanille extract
Met dit recept maak je zelf vanille-extract, wat je in veel bakrecepten kunt gebruiken. Je kunt ook vanille-extract kopen. Let er dan wel op dat het extract is en geen aroma (of essence). Bij het maken van vanillearoma, wat onder meer in vanillesuiker zit, wordt gebruikgemaakt van vanilline: een chemische smaakmaker waar geen vanille – stokje aan te pas komt. Deze kunstmatige smaak proef je terug.
1. Doe de wodka in een klein flesje of schoon (jam)potje. Snijd de vanillestokjes in de lengte open en schraap het merg eruit. Doe het merg samen met de opengesneden stokjes bij de wodka. Schud het mengsel goed en zet deze koel en donker weg.
2. Schud het vanille-extract enkele keren per week en wacht minimaal een maand voor je het vanille-extract gaat gebruiken. Door de alcohol is het extract lang te bewaren.
Voor 50-60 koekjes
Voor het deeg
Verder nodig
*Zelf vanille extract maken? Dit heb je nodig voor 100ml
Om de beste ervaringen te bieden, gebruiken wij en onze partners technologieën zoals cookies om informatie over het apparaat op te slaan en/of te openen. Toestemming voor deze technologieën stelt ons en onze partners in staat om persoonlijke gegevens zoals surfgedrag of unieke ID's op deze site te verwerken en om gepersonaliseerde en niet-gepersonaliseerde advertenties te tonen. Als u geen toestemming geeft of deze intrekt, kan dit invloed hebben op bepaalde functies.
Klik hieronder om in te stemmen met het bovenstaande of om specifieke keuzes te maken. Je keuzes zullen alleen worden toegepast op deze site. Je kunt je instellingen te allen tijde wijzigen, inclusief het intrekken van je toestemming, door gebruik te maken van de knoppen op het Cookiebeleid of door te klikken op de knop 'Toestemming beheren' onderaan het scherm.