Cantuccini met amandel & sinaasappel

Intro

Cantuccini zijn Italiaanse koekjes en worden ook wel biscotti genoemd. De koekjes worden twee keer gebakken, waardoor ze extra knapperig worden. Ze zijn heerlijk om in de espresso of vin santo te dopen. In dit recept gaat naast amandelen ook sinaasappelrasp als smaakmaker. In plaats daarvan kun je ook citroen- of limoenrasp gebruiken

Ingrediënten

Voor 50-60 koekjes

Voor het deeg


Verder nodig


*Zelf vanille extract maken? Dit heb je nodig voor 100ml
 

Bereiding1. Verwarm de oven voor op 180 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier.

2. Doe alle ingrediënten voor het deeg – behalve de amandelen – in een kom en meng met je handen of met een (hand)mixer met deeghaken tot een samenhangend deeg. Voeg eventueel 1-2 theelepels water toe als je van het deeg nog geen bal kunt vormen. Voeg de beide soorten amandelen toe en kneed ze door het deeg. Verdeel het deeg in vieren en maak daar op een licht bebloemd werkblad lange rollen van ongeveer 30 centimeter van. Leg de rollen met voldoende tussenruimte op de bakplaat en druk ze iets plat. Bestrijk ze met het losgeklopte ei. Bak de rollen in 20-25 minuten goudbruin.

3. Snijd ze direct uit de oven in schuine plakjes. Als je te lang wacht, worden de rollen te hard en is snijden bijna niet meer mogelijk. Verlaag de oventemperatuur naar 130 °C en leg de koekjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Zet deze nog 15-25 minuten terug in de oven. Laat de koekjes daarna afkoelen op een rooster.

Vanille extract
Met dit recept maak je zelf vanille-extract, wat je in veel bakrecepten kunt gebruiken. Je kunt ook vanille-extract kopen. Let er dan wel op dat het extract is en geen aroma (of essence). Bij het maken van vanillearoma, wat onder meer in vanillesuiker zit, wordt gebruikgemaakt van vanilline: een chemische smaakmaker waar geen vanille – stokje aan te pas komt. Deze kunstmatige smaak proef je terug.

1. Doe de wodka in een klein flesje of schoon (jam)potje. Snijd de vanillestokjes in de lengte open en schraap het merg eruit. Doe het merg samen met de opengesneden stokjes bij de wodka. Schud het mengsel goed en zet deze koel en donker weg.

2. Schud het vanille-extract enkele keren per week en wacht minimaal een maand voor je het vanille-extract gaat gebruiken. Door de alcohol is het extract lang te bewaren.