Artisjok is een distelvormige groente en kan wat je afschrikken door de vorm. Niet nodig! In dit gerecht leer je stap voor stap hoe je ze schoonmaakt en serveert met een heerlijke witvis.
1 Trek de buitenste bladeren van de artisjokken tot je het lichte, zachte hart overhoudt en verwijder met een scherp mes of schaar een stukje van de boven- en onderkant.
2 Haal met een klein aardappelschilmesje of theelepel de baard weg, dit zijn de lichte haartjes op het hart van de artisjok die je niet kunt eten. Leg de artisjokken in een kom koud later samen met het sap van een partje citroen, zodat ze niet bruin kleuren.
3 Kook 1 liter water in de waterkoker. Meng alle ingrediënten voor de vulling in een kom, voeg flink wat zwarte peper toe en lepel het meeste in de holtes van de artisjokken.
4 Giet de olie in een pan waar alle artisjokken goed in passen en leg ze er zo in dat ze elkaar raken en rechtop blijven staan. Bestrooi met de rest van de vulling en stop de laurierblaadjes en de overige partjes citroen ertussen.
5 Giet de wijn in de pan en voeg het kokende water toe tot de artisjokken voor een derde onderstaan en breng aan de kook.
6 Knip een cirkel van een vel bakpapier zo groot als de pan met de artisjokken en maak het vochtig. Leg de cirkel bakpapier op de artisjokken, draai het vuur laag en leg het deksel op de pan.
7 Kook de artisjokken 30 minuten tot het water is verdampt en de onderkanten van de artisjokken bruin en gekaramelliseerd zijn ‒ check nog even met een mesje of ze zacht zijn.
8 Bestrooi de tongscharfilets met zout en peper plus de citroenrasp. Vouw ze dubbel en leg ze op de artisjokken onder het bakpapier. Laat ze ongeveer 5 minuten stomen, tot ze net gaar zijn. Serveer de vis en artisjokken met de grof gehakte munt en peterselie.
Per portie 486 kcal, 34 g vet (4,9 g verzadigd), 30,8 g eiwit, 11,5 g koolhydraten, 3,5 g suikers
4 personen
• 16 kleine artisjokken
• 1 citroen, geraspt, in partjes
• 100 ml olijfolie
• 3 laurierblaadjes
• 150 ml witte wijn
• 4 dubbele tongscharfilets
• ½ bosje munt, grof gehakt
• ½ bosje peterselie, grof gehakt
Vulling
• 30 g vers broodkruim
• 25 g munt, fijngehakt
• 25 g platte peterselie
• 3 tenen knoflook, gepeld, fijngehakt
• 2 el extra vergine olijfolie
• 1 tl kleine kappertjes, fijngehakt
• 3 ansjovisfilets in olijfolie, uitgelekt, fijngehakt
Om de beste ervaringen te bieden, gebruiken wij en onze partners technologieën zoals cookies om informatie over het apparaat op te slaan en/of te openen. Toestemming voor deze technologieën stelt ons en onze partners in staat om persoonlijke gegevens zoals surfgedrag of unieke ID's op deze site te verwerken en om gepersonaliseerde en niet-gepersonaliseerde advertenties te tonen. Als u geen toestemming geeft of deze intrekt, kan dit invloed hebben op bepaalde functies.
Klik hieronder om in te stemmen met het bovenstaande of om specifieke keuzes te maken. Je keuzes zullen alleen worden toegepast op deze site. Je kunt je instellingen te allen tijde wijzigen, inclusief het intrekken van je toestemming, door gebruik te maken van de knoppen op het Cookiebeleid of door te klikken op de knop 'Toestemming beheren' onderaan het scherm.