Artisjok is een distelvormige groente en kan wat je afschrikken door de vorm. Niet nodig! In dit gerecht leer je stap voor stap hoe je ze schoonmaakt en serveert met een heerlijke witvis.
1 Trek de buitenste bladeren van de artisjokken tot je het lichte, zachte hart overhoudt en verwijder met een scherp mes of schaar een stukje van de boven- en onderkant.
2 Haal met een klein aardappelschilmesje of theelepel de baard weg, dit zijn de lichte haartjes op het hart van de artisjok die je niet kunt eten. Leg de artisjokken in een kom koud later samen met het sap van een partje citroen, zodat ze niet bruin kleuren.
3 Kook 1 liter water in de waterkoker. Meng alle ingrediënten voor de vulling in een kom, voeg flink wat zwarte peper toe en lepel het meeste in de holtes van de artisjokken.
4 Giet de olie in een pan waar alle artisjokken goed in passen en leg ze er zo in dat ze elkaar raken en rechtop blijven staan. Bestrooi met de rest van de vulling en stop de laurierblaadjes en de overige partjes citroen ertussen.
5 Giet de wijn in de pan en voeg het kokende water toe tot de artisjokken voor een derde onderstaan en breng aan de kook.
6 Knip een cirkel van een vel bakpapier zo groot als de pan met de artisjokken en maak het vochtig. Leg de cirkel bakpapier op de artisjokken, draai het vuur laag en leg het deksel op de pan.
7 Kook de artisjokken 30 minuten tot het water is verdampt en de onderkanten van de artisjokken bruin en gekaramelliseerd zijn ‒ check nog even met een mesje of ze zacht zijn.
8 Bestrooi de tongscharfilets met zout en peper plus de citroenrasp. Vouw ze dubbel en leg ze op de artisjokken onder het bakpapier. Laat ze ongeveer 5 minuten stomen, tot ze net gaar zijn. Serveer de vis en artisjokken met de grof gehakte munt en peterselie.
Per portie 486 kcal, 34 g vet (4,9 g verzadigd), 30,8 g eiwit, 11,5 g koolhydraten, 3,5 g suikers
4 personen
• 16 kleine artisjokken
• 1 citroen, geraspt, in partjes
• 100 ml olijfolie
• 3 laurierblaadjes
• 150 ml witte wijn
• 4 dubbele tongscharfilets
• ½ bosje munt, grof gehakt
• ½ bosje peterselie, grof gehakt
Vulling
• 30 g vers broodkruim
• 25 g munt, fijngehakt
• 25 g platte peterselie
• 3 tenen knoflook, gepeld, fijngehakt
• 2 el extra vergine olijfolie
• 1 tl kleine kappertjes, fijngehakt
• 3 ansjovisfilets in olijfolie, uitgelekt, fijngehakt