Nu in ‘t seizoen: sla

21 mei

Sla ligt vaak in 1001 soorten in de winkel. Wij hebben de bekendste soorten voor je op een rijtje gezet zodat je altijd weet welke het beste bij jouw visje, gebakken worstje of pastagerecht past. 

Rucola

Deze populaire slasoort, ook wel raketsla genoemd, wordt al gegeten sinds de Romeinse tijd. De blaadjes zijn dun en peperig. We eten vooral de gekartelde varieteiten. Lekker pittig in een salade.  
Ons favo recept met rucola: Orecchiette met rucola & pecorino

Waterkers

De sterke, mosterdactige smaak en de wirwar van stengeltjes zorgen ervoor dat waterkers vaak een dressing domineert in plaats van andersom. Gaat geweldig samen met wild en gevogelte en je maakt er superlekkere soep mee.
Ons favo recept met waterkers: krielaardappeltjes met waterkers

Ijsbergsla

Deze lichtgekleurde sla heeft weinig smaak, maar geeft een knapperige frisheid aan sandwiches en andere belegde broodjes. 
Ons favo recept met ijsbergsla: garnalen en avocado cocktail

Botersla

Een milde sla met zachte groene blaadjes die naar het hart toe knapperiger worden. Lekker op zich, voegt ook textuur toe aan gemengde sla.
Ons favo recept met botersla: marokkaanse salade

Radicchio

Heeft paarsrode bladeren met witte nerven: hun bittere smaak gaat goed samen met mildere slabladeren en zoete smaken.
Ons favo recept met radicchiorisotto met pompoen en worstjes

Bindsla

Een sla met brede, lange bladeren. Mild-bitter, de klassieker in een caesarsalade.
 

Little gem

Kleinere, iets mildere versie van bindsla. De kropjes kunnen worden gehalveerd en geserveerd in een robuuste salade, of zacht gebakken in boter met doperwten.

Friseé
Deze gekartelde, bossige sla wordt gekenmerkt door zijn lichtgele hart, met daaromheen donkerder, bitterder blad. Friseé wordt vaak gecombineerd met ei, spekjes en dijonmosterd in de klasieke salade lyonnaise.

Witlof

De bladeren van deze witte groente zitten compact tegen elkaar en heben gele of rode punten. Knapperig en sappig; de smaak licht bitter. Kan worden gekookt, maar is ook te vinden is salades met blauwe kaas, peer en walnoten.
Ons favo recept met witlof: witlofsalade met appel en peer

Eikenbladsla

Een zachte sla die groen- of roodbladig is. Heeft een nootachtige smaak en is op zijn best samen met sterker smakende slasoorten. 

Andijvie

Het lichte hart wordt omgeven door donkere, iets stuggere buitenste bladeren. De milde bladeren smaken verrukkelijk met een mosterddressing.
Ons favo recept met andijvie: salade van andijvie met gerookte forel

Veldsla

Ook wel ezelsoor of korensla genoemd. Deze sla heeft zachte, licht pittige blaadjes en wordt gegeten met de steeltjes.
Ons favo recept met veldsla: salade van veldsla met gerookte buikspek

 


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Kooktips
Meer Kooktips
Gratis nieuwsbrief