Nu in ‘t seizoen: kersen

15 juli

Niets snackt ’s zomers lekkerder weg dan een schaaltjes met kersen. Dit vrolijke zomervruchtje dankt haar populariteit aan haar prachtige looks en zoete smaak. Hoewel het pitje in het midden een kleine belemmering kan vormen, laten we ons hier niet door tegenhouden. De kers ligt immers maar kort op de markt, dus daar moet je zeker de vruchten van plukken!

De geschiedenis van de kers gaat een lange tijd terug. Bekend is dat in 70 voor Christus de kers vanuit Kerasunta (het huidige Griekenland) door mensen is meegenomen naar Pontos, het huidige Turkije. Het verbaast ons dan ook niets dat Turkije wereldwijd de grootste producent van kersen is: in 2013 kweekten ze daar maar liefst 500.000 ton! Maar ook in Nederland kweken we ze, in speciale kersenboomgaarden. Veelal in de Betuwe, maar ook op kleine, lokale stukjes groen.

De meest bekende kersensoorten zijn de zoete en de zure kers. De zoete variant kopen we in de winkel en op de markt en verwerken we in salades, toetjes, verse limonades en andere lekkernijen. Of we eten ze gewoon uit het vuistje, want zo zijn ze stiekem het allerlekkerst. De zure, iets rodere kers noemen we kriek en deze variant wordt veelal verwerkt in snoepgoed, siropen en natuurlijk bier. Maar wist je dat er ook een witte kers bestaat? We noemen deze variant Merton Glory. Qua smaak is ie vrijwel identiek aan zijn donkerrode broertje, maar qua uiterlijk verschillen ze dag en nacht.  Onze nieren zijn echter blij met elke soort, want kersen hebben een enorme vochtafdrijvende werking. Hiernaast zitten ze bomvol vezels, vitaminen en mineralen.

Lekkere smaakcombinaties:  eend, lavendel, chocolade, limoen, vanille, wijn, kaneel, bier, sambal, honing, rijst, zalm, ansjovis, amandel, aardappel.

Recepten met kersen
Kersen clafoutis
Cherry on top
Winterbombe

Het kersenseizoen loopt van juni tot en met augustus. 


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Kooktips
Meer Kooktips
Gratis nieuwsbrief