10 soorten noten

3 augustus
Noten zijn ontzettend gezond! Ze zitten bomvol eiwitten, ijzer en mineralen. Ze zijn heerlijk van smaak en veelzijdig in de keuken. En wist je dat hazelnoten, walnoten en amandelen éxtra gezond zijn omdat ze weinig verzadigde vetten bevatten? Wij hebben de lekkerste soorten voor je op een rijtje gezet, van amandel tot walnoot.
 

Amandelen
Amandelen zijn verwant aan perziken en abrikozen. Ze hebben een opvallende smaak, die zich versterkt als je hem verhit. Opmerkelijk is dat deze vrucht voor meer dan de helft uit onverzadigde vetten bestaat, waardoor het een reuzegezonde snack is. Bak je een taart met gemalen amandelen, in plaats van meel, dan geven ze een rijke smaak en vochtige textuur.

Cashewnoten
Deze niervormige noot smaakt geroosterd met wat zout superlekker. Geef cashewnoten een herfstjasje door ze in honingsiroop te bakken met een snufje kaneel en kruidnagel. Heb je nog een handjevol over? Bewaar ze geroosterd in een zakje waar geen lucht bij kan, zo hebben ze zelfs na een half jaar nog een lekkere bite.   

Zin in een Oosters-recept met cashewnoten? Spinaziesalade met thaise burgers, super makkelijk en snel te maken.

Hazelnoten
Hazelnoten worden meestal geroosterd of verwerkt als smakelijke vulling van pralines, chocopasta en likeuren. We eten ze meestal niet puur, hoewel ze juist erg lekker zijn als snack: ze hebben de smaak van verse kokosnoot. Dit kleine nootje van de hazelaar wordt vers verkocht – da’s hoogst ongebruikelijk voor noten. Wat simpelweg betekent dat je ze vers alleen in het seizoen kunt kopen, in september en oktober. Houd je ogen open op de markt of in de betere groentewinkel, of raap ze zelf op als je ze tegenkomt.

Macadamianoten
Macadamia’s zijn de luxepaardjes onder de noten. Rond, lichtzoet en heerlijk gedoopt in pure chocola of verwerkt in koekjes met stukjes witte chocolade. Deze flinke jongen is ook lekker als je hem fijnhakt, voor door je salade.

Tip: Vervang amandelen of andere knapperige nootjes in je recept eens door de macadamia, verrassend lekker!

Paranoten
Dit is misschien wel de onbekendste noot uit dit rijtje, maar je komt hem vaker tegen dan je denkt. Bijvoorbeeld in een notenmix of -gebakje. Hij groeit in een twee-dubbele-dop, waarin zo’n 25 driekantige bruine dopjes zich verschuilen. Die kleine hulzen beschermen op hun beurt weer een lichtgekleurd, romig nootje. De aardse en licht zoete smaak van deze paranoot is heerlijk met pure chocolade, of in combinatie met jouw favoriete curry of frisse salade.

Pinda’s
Peanuts, ofwel erwtennoot. Een beetje gekke naam zo op het eerste gezicht, maar dat hij het neefje is van de erwt verklaart een hoop. Deze peulvruchten rijpen onder de grond, daarom worden ze door ons ook wel aardnoten genoemd. Koop je de hele peulen en pel je ze zelf, dan vind je vaak twee tot vier pinda’s in één schil. Lekker als tussendoortje of in tropische gerechten.

Pecannoten
Gepelde pecannoten worden nog wel eens verward met walnoten. Hoe je ze uit elkaar kunt houden? De pecannootjes zijn zoeter, verfijnder en donkerder als je ze lichtjes brandt of roostert. Ze kregen wereldroem door de pecan-pie, maar ze smaken ook geweldig in combinatie met ahornsiroop. Of probeer ze eens geroosterd in een koolsalade met appels, rode ui en cranberry’s: lekker met restjes ham.

Twee lekkere desserts zijn: crèpes met pecan-karamelsaus en Choco-Pecan-Meringuestapel

Pistachenoten
Pistachenootjes groeien in bosjes aan de boom, vergelijk het maar met een flinke druiventros. Er zijn een tiental soorten, maar er is er maar eentje die we los eten. De rest is voor olie, al bevatten ze niet zo veel vloeibaar goud als de amandel of pinda. Achter de harde dop en een vlezig vliesje verschuilen zich heldergroene juweeltjes, die een mooie kleur toevoegen aan gebak en ijs. Ze doen het ook goed met gevogelte, dus hak ze fijn en gebruik ze als vulling voor gebraden kalkoen.

Onze favoriet is deze bijzondere hutspot!

Tamme kastanjes
Niet te verwarren met wilde kastanjes, en worden ook wel paardenkastanjes genoemd. Deze zoete noten kunnen op allerlei manieren worden gebruikt: gepoft zijn ze op zichzelf een heerlijk tussendoortje, maar ze passen ook goed bij diverse gerechten – van spruitjes en wild tot chocolade en bosvruchten. Koop ze heel in hun schil, of koop ze diepgevroren, vacuümverpakt of in blik. Hele kastanjes kun je het best op een open vuur bereiden, maar je kunt ze ook in de oven roosteren: kerf de schil dan wel eerst even in met een scherp mes. Gebruik voor gebak en taarten een gezoete kastanjepuree, zoals voor deze chocoladeboomstam. Ongezoete producten doen het goed in hartige gerechten, daar wordt deze risotto bijvoorbeeld heel blij van!

Walnoten
Vers zijn ze natuurlijk het lekkerst – tussen september en oktober -, maar geroosterd zijn ze ook een smakelijke toevoeging. Deze rimpelige noot is bitter en smaakt verrukkelijk met blauwe kaas. Roer kaas door een romige pastasaus en bestrooi het met geroosterde walnoten. Maar er zijn meer gerechten die dol zijn op een toevoeging van walnoot, zoals deze pompoenspinazie lasagne of witlofsalade met appel en peer.


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Gratis nieuwsbrief