Nu in ‘t seizoen: framboos

16 juni

Het is (bijna) zomer, dus vind je overal frisse frambozen! Dit delicate vruchtje heeft liefde en aandacht nodig om goed tot zijn recht te komen in de keuken. Ga d’r voorzichtig mee om, dan krijg je er een hele bijzondere smaak voor terug. Ooit gehoord van deze gekke namen? Glen Clova, Malling Promise, Jochems Roem, Golden Everest en Valentina zijn allemaal varianten van dit smaakmakertje!

De framboos komt oorspronkelijk uit de rozenfamilie en is een zusje van de zwarte braam. Al sinds de Middeleeuwen groeit deze vrucht wild in de natuur, voornamelijk in- en langs bosranden. Hoewel de framboos in heel Europa te vinden is, is het bij uitstek een plant die het goed doet in het milde, Nederlandse klimaat. Wij herkennen de framboos aan zijn donkerrode kleur, maar er zijn verschillende frambozenrassen die het kleine stukje fruit een oranje, gele en zelfs zwarte kleur geven.

We kennen twee soorten frambozen: de zomerframboos en de herfstframboos, afhankelijk van wanneer de framboos gepland- en geoogst wordt. Het verhaal gaat dat de bloemen van de frambozenplant vroeger met honing werden vermengd en gebruikt als medicijn bij een ooginfectie. De werking hiervan bleek vele jaren later gewoon onzin, maar wel werd duidelijk dat frambozen bomvol vitamine C, vitamine B2 en vitamine B6 zitten. Verder bevatten ze maar liefst 10 keer zoveel antioxidanten in vergelijking met tomaten, kiwi’s en broccoli. Een echt superfood dus!

Hoewel je de framboos voornamelijk in zoete desserts aantreft, smaakt ‘ie net zo goed door een pittige salade. Maak er ook eens een frisse jam mee voor op je geroosterde boterham, eet ze los uit het vuistje of maak er een frambozenazijn mee en gebruik als dressing. Voor deze laatste variant doe je 100 gram frambozen in een schone pot of fles en giet je er 300 ml biologische wittewijnazijn bij. Zodra de frambozen uit elkaar beginnen te vallen, zeef je het mengsel en giet je het over in een andere schone pot of fles. Lekker voor in een marinade of in een salade met feta en walnoten.  

Andere lekkere smaakcombinaties: witte chocolade, vanille, aardbeien, champagne, mint, slagroom, pistache, kaneel.

Recepten met framboos:
Choco- framboostulband
Aphrodite
Brownietaartjes met frambozen


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Kooktips
Meer Kooktips
Gratis nieuwsbrief