Koken met zeewier

6 april

Als we de verhalen mogen geloven was zeewier vroeger armeluisvoer, tegenwoordig is het helemaal hip en happening. Van weed burgers tot spirulina ijsjes, met zeewier kun je alle kanten op. Met een goede reden, het is namelijk megagezond en zo langzamerhand overal verkrijgbaar.

Veel leuker is het om zelf zeewier te plukken. Langs de Nederlandse kusten kun je namelijk vele soorten vinden die bijna allemaal eetbaar zijn. Hieronder informatie over vier bijzondere soorten, waar je ze kunt vinden en hoe ze eruit zien. En niet te vergeten hoe je ze kunt verwerken in je gerecht!   

Dulse

Dulse is een roodwier die vanaf het vroege voorjaar tot het late najaar te vinden is langs de hele Nederlandse kust, overwegend in Zeeland en de Waddeneilanden. Het groeit vaak aan rotsen of op basaltblokken en wordt ongeveer 50 cm groot, de kleur is paarsachtig.

Iers mos

Iers mos is ook een roodwier die je bijna het gehele kunt aantreffen langs de Nederlandse kust, voornamelijk in Zeeland en bij de Waddeneilanden. Dit wier is vrij klein (max 20 cm) en de kleur is vaak paarsachtig tot groengelig.

Japans bessenwier

Japans bessenwier behoort tot de bruinwieren en is vanaf maart tot november langs de gehele Nederlandse kust te spotten met name in Zeeland en rond de Waddeneilanden. Het ligt in grote plakken op zandbanken bij eb, de kleur is lichtgroen tot groen.

Zeesla

Zeesla is een groenwier die vanaf mei tot het einde van de herfst langs de hele kust, maar tref je vooral aan in Zeeland. Ze hechten zich aan stenen of schelpen. Het wier is vrij dun en kan wel een meter brood worden, de kleur is felgroen.

Verwerken en combineren

Je kunt alle vier de soorten verwerken in (vis)soepen of schaal-en-schelpdiergerechten, sushi en salades. Droog het wier en frituur of rooster het als snack (evt. met suiker). Maak het in als een groente of droog en maal het tot een poeder om gerechten mee op smaak te brengen. Hak het zeer fijn om er een pesto van te maken. Zeewier combineert lekker met allerlei ingrediënten uit de zee zoals: oesters, mosselen, zalm en garnalen. Het past ook uitstekend bij o.a. wortel,  avocado, sesamzaad en rijst.

6x koken met zeewier

Zeewiergnocchi met spinazie
Hartige muffins met zeewier
Aziatische kipsalade met zeespaghetti
Misosoep met groente
Gegratineerde oesters
Thaise salade

Bekijk deze video over zeewier van Bart van Olphen.

​Mocht je nog meer informatie willen hebben over zeewier neem dan een kijkje op zeewierwijzer.nl


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Tips
Meer Tips
Gratis nieuwsbrief