Kerst met Myra Madeleine

11 december

Nieuwsgierig hoe jouw favoriete culi uit de foodbloggers top 100 de kerst viert? Wij ook! We vroegen verschillende foodies de hemd van het lijf, zodat we je kunnen vertellen waar deze kerst de place to be is voor een kerstbrunch. Maar ook wat de leukste kerstcadeautjes zijn voor kookfanaten en we naar toe kunnen als we de kerstgekte even willen ontvluchten. Laten we je maar niet langer ophouden, hier komen de tips van Myra Madeleine.
 
Hoe vier jij de kerstdagen het liefst? ‘Met iedereen die me lief is, bij ons thuis en met heeeeel veel kinderen erbij! Dat zijn er helaas teveel voor het servies wat ik heb, maar eerste kerstdag is in elk geval al jarenlang gereserveerd voor ons eigen gezin, mijn ouders, mijn zussen, hun mannen en alle neefjes en nichtjes. De perfecte chaos als de kinderen met hun eigen verzonnen bingo komen, de kleinsten liedjes voordragen en er hilarische herinneringen worden opgehaald. Het succes van een fijne kerst is voor mij het zijn met mensen die je (en elkaar) door en door kennen en bij wie je daarom helemaal jezelf kunt zijn.’
 
Wat is jouw ultieme tip voor een stressvrije kerst? ‘Je man laten koken! Tenminste zo doe ik dat, haha. Of sterker nog, hier staat (durf het bij-na niet te zeggen) met kerst altijd de hele ´koude kant´ in de keuken. Bij ons gaat het al jaren zo; in de loop der jaren volledig vanzelf zo gegroeid en absoluut op geheel vrijwillige basis! Mijn hubs en schoonbroers, alle drie grote stressvrije keukentalenten in de keuken, praten bij en zorgen voor het menu en ik voor de gedekte tafel, een prachtige kerstboom met veel cadeautjes eronder en een passend muziekje op de achtergrond. Maar mocht je zelf nou geen ster in de keuken hebben of zijn, dan zou ik kiezen voor iets dat je al vaker gemaakt hebt. Uiteindelijk gaat kerst toch om het samen zijn, de sfeer en de gezelligheid. Zonde om dat te laten overschaduwen door ´succes-stress´. Een goeie borrelplank of gourmetten is echt net zo gezellig als al die ingewikkelde klassiekers die bij ons jaarlijks op tafel verschijnen!’
 
Wat is de meest gestelde vraag aan jou, rondom de feestdagen? ‘‘Welke kleur wordt het dit jaar?’ En dan doelen ze op mijn kerstboom en kersttafel. Geboren met een kleurentik is het onvermijdelijk dat elk jaar een andere kleur krijgt. Zoals het er nu naar uit ziet wordt het dit jaar okergeel – dunegold. Maar het zou ook zomaar nog eens bordeaux-rozerood kunnen worden…of petrol groen. Kiezen is niet mijn sterkste kant. Gelukkig heb ik nog even…Vaak geeft, gek genoeg, een nieuw kledingstuk of nieuwe schoenen de uiteindelijke doorslag.’
 
Heb jij een tip voor een leuk uitje rondom de feestdagen? ‘Als Brabantse hoef ik niet ver weg voor een leuk uitje rond de feestdagen. Met drie kinderen (en een groot eigen gevoel voor magie en sfeer), zou ik lekker naar de Winter Efteling gaan. Ik vind het fantastisch hoe ze daar een sprookjesachtige wintersfeer creëren met vuurkorven, twinkelende lichtjes overal, besneeuwde dennenbomen en glühwein.’
 
Mogen we het geheim achter jouw oliebollen weten? ‘Ik ben heel gevoelig voor tradities dus natuurlijk geen oud & nieuw zonder bubbels en oliebollen! Dat laatste blijft overigens een kleine jaarlijkse onderhandeling, want een oud & nieuw zonder ´zelfgemaakte´ oliebollen is voor mij (sorry schat) ondenkbaar. Dat betekent dus levensgevaarlijk heet vet en nog dagen een stinkend huis…voor mijn lieve, praktisch ingestelde wederhelft elk jaar weer even slikken en tot tien tellen, om het vervolgens gelukkig toch weer oogluikend toe te staan. De oplossing die voor ons alle twee werkt, zo weten we inmiddels, is het inschenken van een glas Veuve Clicquot Brut….dan is ´het´ gebeurd voordat het glaasje leeg is!’
 
Heb je een tip voor een culi-bestemming als we er even tussenuit willen? ‘Als ik alle gekte rondom de feestdagen zou willen ontvluchten, zou ik een huisje met een haardje huren in een mooi natuurgebied. Zo staat Nationaal Park Weerribben-Wieden in de provincie Overijssel bijvoorbeeld nog heel hoog op mijn lijstje! Grote koelbox met lekkers mee, flesje wijn, kaarsjes en wandelschoenen en dan heb ik eigenlijk, heel eerlijk, geen restaurants nodig…Of (daar gaan we weer, haha) ik zou kiezen voor een mooi boetiek hotel in een Belgische stad, waar je vanuit een willekeurig culinair pareltje zo je bed in kunt rollen. En dan ’s morgens natuurlijk uitgebreid ontbijt op bed. Kwestie van doen waar je blij van wordt…in mijn geval is dat genieten!’

Myra stelde ook voor ons haar favoriete kerstmenu samen.

Met dank aan Myra Madeleine

Credits fotografie: Ewouter ( www.ewouter.com)
 
 


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Food Talk
Meer Food Talk
Gratis nieuwsbrief