Kerst met de SuriMAMs

11 december

‘Als kleine meisjes geboren in Amsterdam en opgevoed door een Surinaamse mama was het qua hapjes echt wel anders dan hoe het er aan toe ging bij onze oer-Hollandse vriendinnetjes. Het was bij ons thuis zeker niet één koekje pakken en dan de koektrommel weer opbergen – nee, als je bij ons langskwam, stonden de Surinaamse pasteitjes klaar en zelfs genoeg om in een bakje mee naar huis te nemen voor je familie.

Ook het koken ging er bij ons anders aan toe. Als wij onze moeders vroegen ‘hoeveel gram en kruiden gebruik je voor dit recept, mama?’ dan zuchtte ze diep. ‘Koken doe je op gevoel mi goedoes (lieverds). Kleding moet je op maat bij de kleermaker laten maken, maar koken doe je met gevoel, liefde en aandacht.’ We hadden het niet meteen onder de knie, maar door veel proberen, proeven en meekijken bij oudtantes en oma’s ging het steeds beter. En weet je wat zo leuk is? Die wijze lessen zie je weer terug in de twee prachtige kookboeken die we hebben gemaakt.
 
De leukste tijd van het jaar in de Surinaamse cultuur zijn toch wel de feestdagen. De bij uitstek gezelligste familiedagen. Dagen van tevoren beginnen we al met de voorbereidingen voor feestelijke maaltijden: marineren, kruiden kopen, naar de markt voor verse ingrediënten en bespreken wie wat maakt. Zo heeft iedereen wel zijn specialiteiten en komen de lekkerste gerechten op tafel.

Wij beginnen vaak met een lekker pittig soepje. Een van onze favorieten is de Saotosoep; een tropisch, Javaans-Surinaams, zoutige soep met pit. Je kunt hem zowel met kip of vega maken, die laatste doen wij vaak. Het leuke van deze soep is dat je begint met een basisbouillon van groente plus kerrie, en je in verschillende bakjes de verse ingrediënten doet die je kun toevoegen. Zo veel als je lekker vindt! Oh, en maak de soep af met een halfgekookt eitje – heerlijk.

Wil je deze Saotosoep ook eens proberen en je gasten verrassen tijdens het kerstdiner? Hier geven we je het recept. Wan boeng Kresnetie en New Jari (fijne kerstdagen en een gelukkig Nieuwjaar)en Njang Swieti (eetsmakelijk)!’
 
En wil je nog veel meer lekkere recepten? Koop dan het prachtige kookboek van de SuriMAMs!


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Food Talk
Meer Food Talk
Gratis nieuwsbrief