Jamie Oliver

29 januari

Jamie Oliver is een van de beroemdste chefs ooit. Maar hoe is het allemaal zo gelopen en wat heeft Jamie allemaal bereikt sinds het jaar 1997 toen hij begon als The Naked Chef? Lees hier de uitgebreide biografie van deze altijd enthousiaste chef.

Geboren en getogen in Essex en opgegroeid in de pub van zijn ouders; Jamie Oliver (1975) maakt al op jonge leeftijd kennis met koken in The Cricketers. Op zijn zestiende stapt hij van zijn reguliere school over naar het Westminster Catering College. Na stages in Frankrijk en aan de zij van Antonio Carluccio, gaat hij aan de slag bij het bekende restaurant River Café van Rose Gray en Ruth Rogers. In 1997 valt hij daar op als er een documentaire wordt opgenomen. Hij krijgt een eigen show aangeboden; The Naked Chef is geboren.

De serie ontvangt in 2000 een BAFTA Award voor de beste documentaireserie, het boek wordt een bestseller en de BBC geeft opdracht voor een tweede en derde seizoen met bijbehorende boeken: ‘De Naked Chef is Terug’ en ‘Happy Days met de Naked Chef’, waarbij deze laatste in 2001 het bestverkochte Engelse non-fictie boek wordt. David Loftus is vanaf ‘The Naked Chef is Terug’ de vaste fotograaf van Jamie’s kookboeken.

Jamie Oliver trouwt in het jaar 2000 met Juliette Norton (Jools). In maart 2002 wordt hun eerste dochter Poppy Honey Rosie Oliver geboren en in april 2003 hun tweede dochter genaamd Daisy Boo Pamela Oliver.

Van een boek en televisieserie, naar de rondreizende kookshow Happy Days Tour in Engeland, Australië en Nieuw Zeeland. Daarop volgt de serie Jamie’s Kitchen waarin Oliver kansarme jongeren onder zijn vleugels neemt in zijn restaurant Fifteen. De serie en het gelijknamige boek zijn inmiddels in meer dan 40 landen uitgebracht. In 2003 ontvangt Fifteen de Tatler Best Restaurant Award, en in hetzelfde jaar de Academy Award of Excellence. Daarop ontvangt Jamie een MBE (ridderorde) voor zijn verdiensten in de voedselindustrie. Inmiddels zijn er diverse buitenlandse Fifteen-vestigingen geopend.

In 2004 start Jamie zijn strijd tegen de ongezonde schoolmaaltijden. Hij leert zowel kinderen als kantinedames hoe leuk koken kan zijn, en dat een gezonde lunchmaaltijd veel beter is dan kant-en-klaarvoedsel. De nationale campagne Feed me Better mond uit in de televisieserie Jamie’s School Dinners, die tijdens de UK National TV Awards de prijs wint voor Best Factual Programme. Dit jaar openden de deuren van Restaurant Fifteen in Amsterdam. 
 
In 2005 wordt Jamie’s Great Italian Escape geschoten, een serie over Jamie’s reizen door Italië en zijn liefde voor de Italiaanse keuken. Het bijbehorende boek, Jamie’s Italië, wordt opnieuw een bestseller en wordt bij de British Book Awards genomineerd als Book of the Year. Nog geen jaar later, in oktober 2006, wordt Kook met Jamie zijn zevende bestseller. Alle winst van het boek gaat naar de Fifteen Foundation, om zoveel mogelijk jongeren een kans te bieden.
 
Nieuwsgierig als alle lezers zijn naar het privéleven van Jamie, komen de serie en het boek Thuis bij Jamie uit. Jamie kweekt zijn eigen groenten, fruit en kruiden in zijn moestuin in Essex, en zowel het boek als de serie laten Jamie Olivers liefde voor tuinieren en het bereiden van gerechten met producten uit eigen tuin zien. Opnieuw een hitserie en bestseller.

In 2008 opent in Oxford het eerste ‘Jamie’s Italian’ restaurant, onderdeel van een nieuwe restaurantketen dat hij opricht met zijn goede vriend Gennaro Contaldo. Nog datzelfde jaar volgen nog 15 vestigingen in de UK. Zelfs eentje in Dubai.

In de loop van 2008 werkt Jamie aan diverse spannende projecten en verschijnt hij onder andere in The Big Give, de Amerikaanse show van Oprah Winfrey op ABC. Oktober 2008 komt het boek Jamie’s Kookrevoltutie uit, maar zijn belangrijkste project van dat jaar wordt Jamie’s Ministry of Food, een Channel 4-serie waarin mensen die niet kunnen koken met een beetje aanmoediging en informatie over verse ingrediënten aan de slag geholpen worden.

Hij kondigt in 2009 het nieuwe kookwinkelproject Recipease aan, waarvan kort daarna twee filialen openen. In april 2009 heeft Jamie het voorrecht om voor de derde keer in zijn carrière op 10 Downing Street te koken, ditmaal voor de wereldleiders voorafgaand aan G20-besprekingen. Hij bereidt er samen met een groepje afgestudeerden en een leerling van Fifteen, een diner met Britse seizoenproducten. Amper 24 uur later viert Jamie de geboorte van zijn derde dochter – Petal Blossom Rainbow.

Verder brengt Jamie een groot deel van 2009 door in Amerika voor de opnames van de serie Jamie’s American Roadtrip. Het bijbehorende boek, Jamie’s Amerika, werd zijn 10de bestseller op rij. Eind 2009 lanceert hij de iPhone app 20 Minute Meals.

Aan het eind van het jaar keert hij terug naar Amerika voor zijn eerste grote show op de Amerikaanse televisie. Jamie Oliver’s Food Revolution is vanaf maart 2010 te zien op ABC, en wordt ook daar een enorme kijkcijferhit. Jamie lanceert vervolgens zijn campagne bij Oprah, geeft interviews aan Letterman, Leno en Nightline, maar ook aan The New York Times en TIME Magazine, en ontvangt in Californië de prestigieuze TED Award 2010.
 


In augustus 2010 sleept Food Revolution een Emmy Award voor Beste Reality Serie in de wacht. Daarnaast lanceert hij in 2010 zijn nieuwe boek en programma, Jamie Does…  (Jamie’s Reizen), waarin we kunnen zien hoe hij inspiratie opdoet op goedkoop bereikbare plekken in de buurt, en authentieke recepten en smaken ontdekt.

2010 is ook het jaar dat hij samen met Andy Harris Jamie magazine opricht en hij in september voor de vierde keer vader wordt. Deze keer van een zoon: Buddy Bear Oliver.

In het najaar komt Jamie in Engeland (in Nederland in 2011) voor het eerst dagelijks op televisie met zijn programma 30 Minute Meals. Het bijbehorende boek, Jamie in 30 minuten wordt zijn best verkochte boek tot nu toe, en met 1 miljoen exemplaren tot kerst 2010, het snelst verkopende boek in de Britse geschiedenis. Aan het eind van 2010 opent Jamie samen met de Amerikaanse chef Adam Perry Lang restaurant Barbecoa.

Begin 2011 verhuist het hele gezin Oliver voor twee maanden naar Californië om opnieuw voor ABC een serie Jamie Food Revolution op te nemen.

2011

 • Jamie magazine wordt in Duitsland en Nederland gelanceerd.
 • Jamie Oliver’s kookboek Te Gast bij Jamie verschijnt en brengt hij voor deze lancering een bezoek aan Nederland begin 2012.
 • Jamie Oliver lanceert The Big Feastival, een jaarlijks terugkerend foodfestival in Oxfordshire (Engeland), waar lekker eten, workshops en muziekoptredens centraal staan.


2012

 • Jamie Oliver’s nieuwe kookboek Jamie in 15 minuten verschijnt plus gelijknamige televisieserie.
 • Jamie Oliver organiseert voor het eerst Food Revolution Day.
 • Jamie Oliver start samen met zijn jeugdvriend Jimmy Doherty een tv-programma (Jamie & Jimmy’s Food Fight) over de beste Britse ingrediënten. Samen reizen ze door Europa en voeren een food battle met traditionele producten uit onder andere Belgie, Duitsland en Frankrijk.


2013

 • Jamie Oliver komt met nieuw kookboek: Bespaar met Jamie plus gelijknamige televisieserie
 • Jamie Oliver lanceert zijn FoodTube kanaal


2014

 • Jamie magazine verschijnt in Turkije, Italië en Griekenland.
 • Jamie’s nieuwe boek Jamie’s Comfort Food verschijnt plus gelijknamige televisieserie.
 • Jamie Oliver lanceert DrinksTube-kanaal.
 • Jamie Oliver gaat samenwerken met duurzame visexpert Bart van Olphen op FoodTube.


2015

 • Jamie Olivers restaurantketen Jamie’s italian​ opent in het najaar het eerste filiaal in Nederland. Locatie: De Markthal in Rotterdam.
 • Jamie Oliver komt met een nieuw boek genaamd Jamie’s Super Food. Verschijningsdatum in Nederland: 6 oktober 2015. Extra leuk: Jamie fotografeerde voor dit kookboek zelf alle recepten!
 • Jamie Oliver zet dit jaar zijn Food Revolution – strijd voort om voedseleducatie op alle scholen beschikbaar te maken. Eind 2015 zal hij de petitie – die inmiddels door duizenden mensen is ondertekent – aanbieden aan de G20 top. 
 • Jamie Oliver verklaart suiker de oorlog. Ruim tien jaar na zijn kruistocht voor beter eten op school, richt hij zich nu op suikerhoudende dranken voor kinderen. Dat is hard nodig, vind je ook niet? 
 • Jamie brengt in november een bezoek aan Nederland ter promotie van zijn kookboek Jamie’s Super Food. 


2016

 • Jamie zet zijn stijd aan tegen overmatig gebruik van suiker voort. Zijn documentaire Jamie’s Sugar Rush, laat op confronterende wijze zien wat suiker kan doen. De Britse chef brengt daarbij vooral in beeld wat suiker voor effect kan hebben op kinderen, zoals het risico om diabetes te krijgen. Met alle ernstige gevolgen van dien. 
 • Jamie Oliver komt in 2016 niet met 1 maar 2 kookboeken uit.  De eerste titel is Jamie’s super food voor familie en vrienden, waarbij de focus ligt op gezond familie eten. Het tweede heet Jamie’s Christmas, ofwel: Jamie’s kerstboek. 
 • Jamie Oliver opent in het voorjaar een kookschool in Londen, genaamd The Jamie Oliver Cooking School.
 • River Rocket Oliver, de vijfde telg in huize Oliver, wordt geboren op maandag 8 augustus 2016.


2017

 • Het tweede filiaal van Jamie’s Italian opende de deuren in Den Haag in het voorjaar van 2017. Helaas sloot Fifteen in Amsterdam haar deuren. 
 • Ook kwam Mr. Oliver weer met een nieuw kookboek, en wat voor een! Met Jamie’s vijf ingrediënten is koken écht een eitje. 


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Friends
Meer Friends
Gratis nieuwsbrief