Future-proof-tips van Rens Kroes

27 juni

Vier keer per jaar komen we met de lijst van de allerleukste culi-bloggers van Nederland: de foodbloggers top 100. Deze culi-lovers delen iedere dag de lekkerste recepten, hipste hotspots en slimme kooktips. We vonden het hoog tijd om ze een beetje beter te leren kennen! Deze week spraken we met de nummer één uit onze top 100 foodbloggers: Rens Kroes

Author bestseller cookbooks, ondernemer, food influencer en healthy lifestyle blogger, ze is het allemaal! Rens groeide op in Fryslân en voedde haar healthy lifestyle met de hipste trends uit New York. Na jaren in de Big Apple te hebben gewoond, is ze weer terug in Amsterdam in verband met haar webshop Powerfoodies Market, waar ze haar eigen producten verkoopt. Ook geeft ze haar volgers een kijkje in haar Powerfood Lifestyle.

Al vanaf kleins af aan werd bewust eten haar met de paplepel ingegoten. Thuis aten ze vooral plantaardig en biologisch en ze haalden zoveel mogelijk uit hun eigen groente- en kruidentuin. Ook haar opa en beppe waren in de jaren 60 al bezig met biologische landbouw. Vooruitstrevend dat ze waren, verbouwden ze op een gegeven moment enkel nog groenten, fruit en kruiden en stopten ze met veeteelt. En mem, de moeder van Rens, begon zich tijdens haar werk als verpleegster steeds meer te verdiepen in voeding en de invloed die het op ziektes heeft. Zou Rens van haar het goede ‘foodvirus’ hebben gekregen? Zou goed kunnen… De foodie startte in 2013 met het delen van tips, tricks en adviezen over gezond eten. Ook begon ze haar eigen voedingspraktijk, maakte vijf boeken, runt haar eigen webshop en onlangs ging ze een samenwerking aan met de Rabobank: Food Forward. Reden voor een update!  

We hoorden dat je je inzet voor ‘het eten van de toekomst’, wat goed! Waarom is het zo belangrijk dat we hierover nadenken en we hiermee bezig zijn?
‘Ik vind het heel belangrijk dat we met z’n allen bewuster gaan leven. We hebben altijd goede voeding gehad en komen niks te kort, maar het wordt nu wel tijd dat we met z’n allen meer gaan nadenken over onze voeding. Waar komt ons eten vandaan? Wat doet het voor je? Wat heeft onze voeding voor invloed op de natuur? Het roer moet om, want het gaat hard achteruit met de biodiversiteit. Als we ons allemaal bewuster opstellen, zal dat in de toekomst veel schelen. 

Ik zie gelukkig dat steeds meer organisaties met voedselvraagstukken aan de slag gaan. Ook de supermarken bijvoorbeeld. De Rabobank is onlangs gestart met het project Food Forward, een project dat ik steun. Samen proberen we mensen om ons heen bewust keuzes te laten maken. Daarbij stellen we de belangrijke vraag: ‘Wat ga jij concreet doen om er voor te zorgen dat we in 2050 nog voldoende goede voeding hebben?’ Daarnaast probeer ik mensen te inspireren en het eerlijke verhaal van de boeren te laten zien die hier al langer mee bezig zijn.’

Hoe zou ons voedingspatroon er in 2050 uit moeten zien?
‘Hoe ons voedingspatroon eruit moet zien in 2050 vind ik lastig. Je moet namelijk aan zoveel dingen denken. We hebben maar één planeet, en voor een gezond systeem heb je een goede biodiversiteit nodig. Om die in stand te houden en te verbeteren, moeten we wel anders gaan eten. Hoe? Voeding zonder chemische bestrijdingsmiddelen, lokaal en bijvoorbeeld minder dierlijk. Het stoppen met eten van dierlijke producten hoeft misschien niet, want de dieren zorgen onder meer voor voeding voor de bodem. Maar we kunnen ons er wel bewuster van worden: minder tot weinig vlees eten, kijken naar hun afkomst en naar de leefomstandigheden van het beestje.’ 

Wat kunnen we per direct heel makkelijk veranderen in ons eetpatroon zonder dat we meteen – wat sommige mensen misschien denken – ‘veel’ hoeven in te leveren?
‘Laat je informeren! Kijk bewuster naar wat je koopt, probeer te achterhalen waar het vandaan komt en hoe vaak je iets eet. Ga ook eens naar de boeren toe. Of ga zelf verbouwen in je tuin of op je balkon en kijk hoe iets groeit. Pas dan zie je hoe intensief dat is, maar ook hoe lekker dat smaakt. Dat is meteen goed voor je bewustwording en je eetpatroon. Probeer daarnaast zoveel mogelijk lokaal te eten. Stap eens binnen bij de boerderij om de hoek en vraag waar ze mee bezig zijn. Veel boeren vinden het superleuk om hun verhaal te doen!’ 

Recepten
Wil jij thuis aan de slag met een echt ‘future proof’ recept van Rens Kroes? Klik dan hier. 

Meer info
Voor meer informatie over Rens Kroes en inspiratie:
InstagramFacebookwww.renskroes.com

Credits: fotografie Emma Peijenburg


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Food Talk
Meer Food Talk
Gratis nieuwsbrief