Foodtalk met de Hippe Vegetariër

1 maart

Vier keer per jaar komen we met de lijst van de allerleukste culi-bloggers van Nederland: de foodbloggers top 100. Deze foodlovers delen iedere dag de lekkerste recepten, hipste hotspots en slimme kooktips. We vonden het hoog tijd om ze een beetje beter te leren kennen! Deze keer babbelen we wat af met Isabel Boerdam, de energieke dame achter De Hippe Vegetariër.

Je bent bezig met je tweede boek. Het wordt een dikkertje, te gek! Wat mogen we verwachten? 
‘Jaaa! Mijn nieuwe ‘Vegabijbel’ verschijnt al op 8 maart. Het is echt – al zeg ik het zelf – dé nieuwe inspiratiebron voor alle vegaliefhebbers. Met bijna 200 vega(n) recepten laat ik je de oneindige mogelijkheden van de vegetarische keuken zien. Van goede basisrecepten als groentespread, currypasta en gemarineerde tempeh tot feestelijke creaties als plaattaart met aardpeer, kokosrijst met zoete aardappel en portobellopizza. Vegabijbel is voor zowel de beginnende als gevorderde kok een verrassend 496 pagina’s tellend vegetarisch naslagwerk. Volgens mij is dit echt het meest uitgebreide en volledige vegetarische kookboek dat nu verkrijgbaar is!’

Je zet je in voor de week zonder vlees. Dat is niet de eerste keer. We zijn benieuwd wat je al voor gevolgen hebt gemerkt van de eerdere editie. Kun je ons daar iets over vertellen?
‘De Nationale Week Zonder Vlees is inderdaad vorig jaar aan mijn keukentafel ontstaan en het succes van de eerste editie was overweldigend. Vorig jaar deden er 32.000 geregistreerde deelnemers mee. Uit een enquête blijkt dat 47% hiervan nu nog steeds structureel minder vlees eet dankzij de campagne. Dat is fantastisch toch? Dat is echt waar ik het voor doe: een gedragsverandering op de lange termijn. Ik ben beslist niet bezig om heel Nederland vegetariër te maken, maar wil zo graag dat vegetarisch eten net zo gewoon wordt gevonden als vlees eten. Het is immers echt net zo lekker en gemakkelijk, mensen moet daar alleen even aan wennen. Door de Nationale Week Zonder Vlees krijgen ze die kans. Dit jaar verwacht ik minimaal 50.000 actieve deelnemers en hopelijk nog veel meer! Daarnaast gaan jullie de campagne terugzien in alle grote supermarkten, maar ook in bedrijfskantines, bij pompstations, in restaurants en warenhuizen. Echt overal, daar ben ik heel trots op. Mensen kunnen zich nú inschrijven! Iedereen die zich inschrijft ontvangt gratis het Week Zonder Vlees-magazine (100 pagina’s inspiratie zonder vlees). Inschrijven kan via: weekzondervlees.nl.’

En laten we natuurlijk je eigen website niet vergeten. Ook zo fijn om rond te neuzen! Welke blog moeten we beslist gelezen hebben?
‘Haha wat een leuke, lastige vraag! Er zijn een aantal series op het blog waar ik met heel veel plezier aan gewerkt heb. Bijvoorbeeld de serie ‘van grond tot bord’ waarin ik in een video uitzoek en laat zien hoe allerlei Nederlandse groenten precies groeien, maar bijvoorbeeld ook hoe van ‘mycoproteïne’ een vleesvervanger gemaakt wordt. En qua recepten echt de wereldkeuken uitgekamd dit jaar, maar ook echte vleesklassiekers vega gemaakt, en zelfs populaire recepten vegan! Kortom: vega(n) inspiratie en achtergrondinformatie voor elke dag.’

Welke ingrediënten heb jij altijd in huis, zodat je nooit misgrijpt en toch een lekker, snel en gezond recept op tafel kan zetten?
‘Mijn kast staat vol met peulvruchten uit stazak, zoals kikkererwten, linzen en zwarte bonen. Daarnaast heb ik altijd kleine blikjes kokosmelk in huis, flessen passata, een blok tofu, diepvriesdoperwten, zongedroogde tomaat, kalamata-olijven en een groentelade vol tomaten, paprika’s, aubergine, courgette en bloemkool. Dat blijft allemaal redelijk lang goed en dan kan ik altijd iets lekkers op tafel toveren.’

We vroegen je een kijkje te nemen op onze site en je favoriete gerecht te kiezen. Welk recept is het geworden?
‘Oe, lastig kiezen! Ik ga voor deze te gekke Pad Thai of voor een comfortfood-avond voor deze frittata… YUM!’

Wil je de hele foodbloggers top 100 zien? Klik dan hier



Met dank aan Isabel Boerdam van De Hippe Vegetariër
 
 


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Food Talk
Meer Food Talk
Gratis nieuwsbrief