Food trend: vegetarisch snacken

16 oktober

Al sinds haar negende eet Isabel Boerdam, bekend van haar foodblog en gelijknamige boek De Hippe Vegetariër, volledig vegetarisch. Sindsdien heeft zij zich ontwikkeld tot een expert in het laten zien van de mogelijkheden die de vegetarische keuken te bieden heeft. Twee jaar geleden besloot ze dat het tijd werd voor meer. Ze richtte de Nationale Week Zonder Vlees-campagne op, waar in 2019 meer dan 55.000 Nederlanders aan deelnamen. En dat allemaal om een positieve bijdrage te leveren aan de uitdagende klimaatdoelstellingen. Vanaf nu schrijft ze iedere maand voor Food and Friends een trendartikel, waarin ze jullie graag meeneemt langs allerlei vegetarische ontwikkelingen en biedt ze heerlijke vega receptinspiratie!
 

‘Een van de dingen waar ik enorm van houd, is borrelen. Elke week wordt er minstens een keer geborreld bij mij thuis of buiten de deur, met vrienden, collega’s of familie. Samen aan tafel met een glas wijn (of twee) en een grote plank vol lekkere hapjes en snacks. Aangezien ik al sinds mijn negende geen vlees meer eet, was het voorheen nog weleens lastig om buiten de deur een goede borrelplank te bestellen. Ik borrelde daarom voornamelijk thuis, waar mijn borrelplanken voornamelijk bestonden uit groenten met dips en natuurlijk kaas.

Gelukkig is er sindsdien veel gebeurd in vega-land! Vegetarisch eten heeft een vlucht genomen en dat zie je terug in de supermarkt. Het vleesvervangerschap is de laatste jaren letterlijk uitgedijd, en dat zie je sinds dit jaar ook in de borrelcategorie. Het koelversschap ligt vol met verse inheemse snackjes, ook vega, en het vriesvak vult zich – eindelijk! – met vegetarische bitterballen en kroketten.
 
Echt een mooie ontwikkeling, zeker als je nagaat dat vegetariërs de bitterbal op feestjes al jaren overslaan, zonder goed alternatief. Ik weet het nog goed: mijn laatste bitterbal at ik toen ik negen was op de verjaardag van mijn oom. Stiekem echt wel een traktatie… Sindsdien heb ik de schalen meewarig aan me voorbij laten gaan (sorry hoor, een kaassoufflé?), tot ik vorig jaar voor het eerst weer bitterbal in de mosterd kon dippen. Vega dit keer! Ik zal je eerlijk zeggen: ik vond het bijna spannend. Na tien jaar was de bitterbal voor mij een soort van verboden vrucht geworden. Hoe leuk is het dat ook vegetariërs nu weer kunnen genieten van dit stukje Hollandse glorie?!
 
En mooier nog: zelfs voor vleesliefhebbers, is een vegetarische borrelplank nu een feestje, want de vega bitterbal leent zich perfect voor een blinde proeftest (ik daag je uit). Zelfs de meest vooraanstaande snackmerken wagen zich eraan. Kwekkeboom, die ik van oudsher ken van de ‘croquet’, lanceerde – op Wereld Vegetarisme Dag! – hun extra krokante VEGA bitterbal ‘2.0’ voor in de oven en airfryer. Als deze snackkoningin zich eraan waagt dan durf ik wel te zeggen dat het vega snackschap volwassen is geworden. 

En dat is een proost waard, met een VEGA bitterbal erbij uiteraard. Daarom heb ik de ultieme luxe vegetarische borrelplank voor jullie ontwikkeld. Ik hoop dat jullie er net zo van genieten als ik!’


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Food Talk
Meer Food Talk
Gratis nieuwsbrief