Food trend vegetarische BBQ

26 juli

Isabelle Boerdam: ‘Ik ben dol op de zon én op lekker eten! Daarom ben ik groot fan van barbecueën. Gezellig genieten van de lekkerste gerechten met de zon op m’n gezicht, dat is voor mij het optimale zomergevoel. Bij barbecueën denk je misschien meteen aan worstjes, hamburgers en kipsaté, maar een vegetarische BBQ is steeds meer in trek. Het is namelijk duurzaam en vaak een stuk gezonder. En geloof me, het is lekkerder en makkelijker dan je denkt! Met deze tips help ik je graag op weg.’
 
Vervang met vleesvervangers
‘Als beginnende flexitariër of vegetariër kan het soms lastig zijn om inspiratie te vinden voor vegetarische barbecuegerechten. Daar is een simpele oplossing voor: vleesvervangers! Je kunt vlees in je favoriete gerechten een-op-een vervangen door een vleesvervanger. Zo zijn er vegetarische balletjes, hamburgers, gehakt en nog veel meer. Ook bij de barbecue is dit een uitkomst. Maak saté van vegetarische kipstukjes of beleg een vega burger met allerlei lekkere toppings. Je zult waarschijnlijk niet eens doorhebben dat je geen vlees eet!’
 
Experimenteer met groente
‘Een gezondheidsvoordeel van vegetarisch eten is dat je vaak meer groente eet. Gelukkig zijn groenten ook heerlijk op de barbecue; je kunt ze marineren naar eigen smaak en daarna grillen. Paprika, courgette en mais zijn bijvoorbeeld echt heerlijk. Mijn favoriete groente om te grillen is de aubergine, deze heeft een stevige structuur en op smaak brengen naar eigen voorkeur is heel eenvoudig. Je kunt de gegrilde aubergine in verschillende gerechten verwerken, zoals een salade of een Mexicaans gerecht – ik ben bijvoorbeeld dol op deze BBQ-taco’s met gegrilde aubergine en salsa!’
 
Maak je eigen dips en marinades
‘Om je barbecuefeestje tot een waar festijn te maken, mag een volle tafel met eten natuurlijk niet ontbreken. Dat ziet er meteen feestelijk uit en zo is er voor ieder wat wils. Je kunt de gerechtjes nog specialer maken door ze op te dienen met zelfgemaakte dips. Bereid bijvoorbeeld verschillende sausjes om rauwkost in te dippen, zoals tzatziki of hummus, of maak pesto of kruidenboter voor op een sneetje stokbrood. Ook kun je marinades maken om de groenten en vleesvervangers nog lekkerder te laten smaken. Het zelf bereiden kost wat meer tijd, maar je proeft écht het verschil en je gasten zullen het zeker waarderen!’
 
Ga los met peulvruchten
‘Nog leuker dan het grillen van vleesvervangers, is het grillen van je zelfgemaakte burgers en worstjes! Maak bijvoorbeeld een linzenburger of bonenballetjes. Op internet, hier op Food and Friends en op mijn blog zijn genoeg makkelijke recepten te vinden. Het voordeel hiervan is dat je je favoriete peulvruchten erin kunt verwerken. Maak er een lekkere marinade of dip bij, en je vega barbecue kan beginnen!’


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Food Talk
Meer Food Talk
Gratis nieuwsbrief