Extra genieten tijdens de Bewuste Visweek!

24 september

In Nederland wordt al generaties lang veel vis gevangen. En dat is niet meer dan logisch, want wij hebben zo ontzettend veel lekkere vis én schaal- en schelpdieren in onze wateren. De beroemde Zeeuwse mosselen, heerlijke haring, schol, sappige kokkels, Hollandse garnalen en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Maar wat is de geschiedenis van duurzame vis en welke Nederlandse vissoort kunnen we nog eten zonder de visbestanden uit te putten? Wij vroegen het aan Bart van Olphen, onze visexpert en oprichter van Fish Tales, ter ere van de Bewuste Visweek.
 
Toen Bart als chef in Frankrijk werkte, raakte hij geïnspireerd door de zorg en precisie waarmee Franse koks bij speciaal geselecteerde leveranciers hun vis uitkiezen. Bij terugkomst in Nederland ging hij op zoek naar dezelfde soort kwaliteit. Al snel kwam hij erachter dat de viswereld een stuk minder joie de vivre is dan hij oorspronkelijk dacht. Hij schrok van de hoeveelheden en de wijze waarop vis behandeld werd. Dat moet anders kunnen, besloot hij.
 
Toen hij in 2007 begon met zijn zoektocht naar duurzame vis, was er maar één duurzaam gevangen visproduct verkrijgbaar in Nederland: de visstick. Het product werd als eerste Nederlandse visproduct MSC-gecertificeerd, dit keurmerk is het enige betrouwbare label waaraan je een verantwoord gevangen visje herkent. Gelukkig werden dit er als snel veel meer, onder andere door de inspanningen van Bart.
 
In Nederland zijn onder andere haring, schol, zalm, tonijn, koolvis, mosselen, kokkels, grijze garnalen en heek verkrijgbaar met het MSC-keurmerk. Inmiddels zijn er zo’n 3.000 duurzame visproducten op de Nederlandse markt en is er al veel verbeterd. De laatste tien jaar zijn er veel stappen gezet om het bewustzijn bij de consument te creëren en het aanbod van duurzame vis te vergroten.
 
Maar we zijn er nog lang niet. Om altijd van vis te kunnen blijven genieten, moet bewuste vis nóg meer onder de aandacht worden gebracht. En dat is precies wat er deze week gebeurd tijdens de Bewuste Visweek. De Bewuste Visweek is een initiatief van het MSC-keurmerk en wordt alweer voor de achtste keer georganiseerd. Door verantwoorde vis extra onder de aandacht te brengen, kunnen we er extra lang van blijven genieten. Op naar de volgende stappen!
 
Om jullie te inspireren hebben we een heerlijk recept met Hollandse haring uitgekozen uit het kookboek Bart’s Fish Tales: haringsalade met waterkers en mierikswortel. Té lekker!

Fotografie: David Loftus
Uitgeverij Bart’s Fish Tales: Overamstel uitgevers
 


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Food Talk
Meer Food Talk
Gratis nieuwsbrief