Eat like a local: Parijs

2 september

Ondanks dat Parijs bekend staat als de stad van de liefde, is de stad ook een ware gastronomische tempel. Naast de culturele hoogtepunten zoals de Eiffeltoren, de Notre Dame en vele musea, is er nog een andere cultuur die je móét ontdekken. Goed eten en wijn zijn voor Parijzenaren zeer belangrijk en onderdeel van het dagelijks leven. Het barst er van de traditionele bakkers met verse roombotercroissants, geurig warm stokbrood en rijen prachtige gebakjes. Van ontbijt tot aan de borrel geven we je hier de beste eettips van lokale foodies. Wacht niet langer en pak je auto. Want in 5 uurtjes ben je al in de stad van de liefde. Zorg er wel voor dat je je goed voorbereid en sluit bijvoorbeeld een autoverzekering af. 

Ontbijt:
Voordat je begint aan het afvinken van de bezienswaardigheden is het eerst tijd voor le petit déjeuner. Voor een goed begin van de dag ga je naar ambachtelijke boulangerie voor een viennoiserie. Kies bijvoorbeeld voor een pain au chocolat, brioche of een tartine: een flink stuk stokbrood met boter en jam. Et voilà. In het weekend nemen Parijzenaren vaak de wat meer tijd voor een uitgebreide brunch. Tegenwoordig is ‘bruncher’ zelfs een werkwoord in het Frans. Eieren, pannenkoeken, bacon en avocado op toast zijn dan ook niet meer weg te denken van de Parijse menukaarten.

Brunchen bij Carette
Een echte classic is Salon de Thé Carette. Ook de Fransman zelf komt hier voor de zondagochtend brunch. Hier vind je de lekkerste macarons, Franse crêpes en de meest prachtige gebakjes.

En je hoeft niet bang te zijn om geen plekje te hebben. Ze hebben namelijk maar liefst 3 locaties:
4 Place du Trocadéro
25 Place des Vosges
7 Place du Tertre

Apéro:
Een Franse traditie die je écht moet uitproberen is het sociale ritueel apéro. Dit is een afkorting voor het woord apéritif: een drankje voor het eten. De gedachte achter de apéro is dat je iets drinkt wat zo vlak voor het eten de eetlust bevordert. Maar stiekem is het gewoon een goed excuus om met vrienden af te spreken en wat te snacken. De meeste mensen drinken bij de apéro champagne, wijn of bier. Maar als je iets specialers wilt kun je natuurlijk ook voor een lekkere cocktail gaan. Bij je drankje krijg je vaak wat pinda’s, olijven of chips. Maar als je meer trek hebt kun je ook wat vleeswaren bestellen. Geniet van oorspronkelijk Franse delicatessen zoals saucisson, jambon cru, terrine of rillettes. Perfect om de tijd tot het diner te overbruggen.

Borrelen bij La Palette
La Palette meer dan een typische bar in de wijk Saint Germain. Het is een magische plek waar honderden jaren aan historie wordt gecombineerd met de typische artistieke ambiance van de wijk. Een blok verwijderd van het drukke Rue de Buci, is La Palette de perfecte plek voor een drankje op het gezellige terras. Enjoy!

43 rue de Seine

Markten:
Als je over een levendige Parijse marché loopt, weet je dat je écht in Frankrijk bent. Het is het toppunt van de Franse cultuur. Deze traditie wordt in stand gehouden door de buurtmarkten die minsten twee keer per week plaatsvinden. Dit is de perfecte plek om de meest verste producten, zo direct van de leverancier te kopen.

Struinen over Marché des Enfants Rouges
Le Marché des Enfants Rouges is de oudste overdekte markt in Parijs. Bij de verschillende kraampjes en restaurants wordt eten van over de hele wereld verkocht. Dit kan je vervolgens staand oppeuzelen aan de tafels die erbij staan. Deze foodmarkt is dan ook de ultieme manier om te proeven van heerlijke Franse producten.

39 rue de Bretagne

Ga goed voorbereid op reis
Een goede voorbereiding is het halve werk. Als je afreist naar deze fijne culinaire stad kan je lekker met je eigen auto gaan. In vijf uur ben je al in de grote stad. Met een beetje voorbereiding (vraag het hotel waar je goed kan parkeren) en het afsluiten van een all-risk verzekering zit jij binnen mum van tijd aan je croissant!

Recepten:
Om alvast in de Franse sferen te komen hebben wij hier twee klassiekers voor je: de croque-monsieur en steak tartare.

Croque-monsieur
Een luxe en troostrijk gerecht dat je in alle Parijse cafés kunt bestellen. Neem er een rucolasalade met lichte dressing bij en je hebt een perfecte lunch. Het restje van de bechamelsaus kun je invriezen voor de volgende keer dat je trek krijgt in een croque.

Voor 1

    • 2 middelgrote sneden witbrood
    • 1 tl grove mosterd
    • 2 dikke plakken ham
    • 3 el afgekoelde bechamelsaus (zie hieronder)
    • 30 g (een stukje ter grootte van een luciferdoosje) gruyère, geraspt

Voor de bechamelsaus:

    • 25 g roomboter
    • 25 g tarwebloem
    • 250 ml melk
    • Snufje versgeraspte nootmuskaat
    • 60 g gruyère, geraspt
    • Zeezout en versgemalen zwarte peper

1. Verwarm de oven voor tot 220°C.

2. Maak de bechamelsaus: laat de roomboter smelten in een pannetje op middelhoog vuur. Voeg, als de boter schuimt, de tarwebloem toe en bak deze al roerend een minuut. Schenk de melk er in drie delen bij, waarbij je flink klopt zodat je geen klontjes krijgt. Als alle melk in de saus is opgenomen, voeg je de nootmuskaat toe en blijf je roeren tot de saus zo dik is dat deze op de achterkant van een lepel blijft liggen. Haal de pan van het vuur, roer de gruyère erdoor, breng op smaak met zout en peper en laat iets afkoelen.

2. Stel de croque-monsieur samen: smeer de mosterd over een snee witbrood. Leg de ham erop en besmeer met 2 eetlepels bechamelsaus. Leg de andere snee brood erop en besmeer met een eetlepel bechamelsaus. Bestrooi met de geraspte gruyère en bak 10-15 minuten in de oven tot de croque bruin is en borrelt.

Steak tartare
Een bistroklassieker die heel eenvoudig zelf klaar te maken is. Zorg voor de meest verse biefstuk en eieren die je kunt vinden.

Voor 2

    • 350 g ossenhaas, goed gekoeld Handvol verse peterselie, fijngesneden 1 grote of 2 kleine sjalotjes, fijngesneden 1 el kappertjes, fijngesneden
    • 4 augurkjes, fijngesneden
    • 1 tl dijonmosterd
    • Scheutje tabasco
    • 2 eidooiers
    • Zeezout en versgemalen zwarte peper

1. Snijd de ossenhaas met een scherp mes heel fijn (als je zorgt dat het vlees goed koud is, gaat dat eenvoudiger).

2. Doe het vlees in een schaal en schep alle andere ingrediënten, behalve de dooiers, erdoor. Proef en voeg als dat nodig is extra zout en peper toe.

3. Schep op twee borden, maak een kuiltje boven in elk hoopje tartaar en leg daar voorzichtig de dooiers in. Dien meteen op met frites of dunne sneetjes geroosterd brood.

Wil jij nog meer tips van de Parijse locals? Dan kun je ‘Eat like a local: Parijs’ hier bestellen.


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Food & Travel
Meer Food & Travel
Gratis nieuwsbrief